Informatie over Ecuador

Je kunt Ecuador in vier compleet verschillende regio’s opsplitsen: De subtropische Galapagos Eilanden met endemische wilde dieren, de kustlijn met vele stranden, het Andesgebergte met vulkanen en de Amazone jungle met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Hierdoor is Ecuador erg divers qua natuur, cultuur en reismogelijkheden.

Ecuador is één van Zuid-Amerika’s kleinste landen terwijl de infrastructuur goed is. Er is veel te doen en te zien in korte tijd. Vandaar dat het land een steeds populairdere reisbestemming begint te worden. Echter…, vergeet niet dat je kleding voor vier verschillende klimaten mee moeten nemen op je reis.

Geografie van Ecuador

Zoals genoemd, Ecuador is één van Zuid-Amerika’s kleinste landen. Dat is echter relatief. Met 260.000km2 is Ecuador qua grootte ergens tussen het VK en Italië. Het is ongeveer even groot als Colorado en 6 keer zo groot als Nederland.

Locatie

Ecuador Location Op de kaart vindt je Ecuador in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het ligt ten zuiden van Colombia en ten noord(-westen) van Peru. Ecuador heeft een lange westelijke kustlijn langs de Stille Oceaan. Zo’n 600 km uit de kust van het vaste land vind je de vulkanische archipel Galapagos. Ondanks de verre ligging in de Stille Oceaan, is het onderdeel van de republiek van Ecuador.

Vier regio’s

Door het midden van Ecuador, van noord naar zuid, kruist de vulkanische gordel van de Andes met 32 vulkanen. 10 van deze vulkanen hebben toppen die hoger zijn dan 5.000m boven zeeniveau. De hoogte heeft niet alleen een effect op het klimaat in de Andes zelf, het fungeert ook als een natuurlijke barrière tussen het vochtige Amazoneregenwoud in het oosten en het droge kustgebied in het westen.

Een vierde regio wordt door de Stille Oceaan van de rest van het land gescheiden: de Galapagos Eilanden. Het Klimaat op de Galapagos is vergelijkbaar met dat van het kustgebied (Costa), maar de natuur op deze afgelegen vulkanische archipel is compleet anders.

Buiten de verschillen in klimaat en natuur, hebben deze vier regio’s ook hun eigen cultuur en geschiedenis.

Andes – Sierra

De Sierra (Andesgebergte in Ecuador) heeft een mild klimaat met zo’n 18 tot 25 graden Celsius. Hoe hoger je komt, des ter meer het afkoelt. Het landschap wordt gekenmerkt door vulkanen en bergen. Vanuit iedere hoek van La Sierra kun je minimaal één met sneeuw bedekte vulkaan zien. Tussen de bergen vind je vele meren. De meesten bevinden zich in de kraters van uitgedoofde vulkanen.

Reizen door het Andesgebergte betekent dat je geniet van de hooglanden, de bergen, vulkanen, meren en rivieren. Daarnaast is de Andes eveneens de regio met de grootste culturele geschiedenis. De tweede en derde grootste steden van Ecuador bevinden zich in La Sierra: Quito en Cuenca. Deze steden staan bekend om de koloniale architectuur en de vele prachtige kathedralen.

Ten noorden van Quito vind je de dorpen Otavalo en Cotacachi. Deze dorpen staan bekend om hun ambachtelijke handwerk markten.

Lees meer over La Sierra in Ecuador.

Andes Sierra

Amazone Regenwoud – Oriente

Het Amazoneregenwoud is ’s werelds grootste jungle en bedekt de oostelijke helft van Ecuador. Het klimaat is warm en vochtig en nergens in de wereld is de biodiversiteit groter dan hier.

Er zijn goed onderhouden wegen die je vanuit de Andes naar de Amazone jungle leiden. Hoe verder je vanuit de bergen in oostelijke richting rijdt, hoe meer je daalt. Onderweg zie je de natuur om je heen geleidelijk veranderen tot je in de jungle aankomt. Als je echt diep de jungle in wilt gaan, moet je vanuit Quito een binnenlandse vlucht nemen.

Toeristen bezoeken de Amazone vanwege de wilde dieren, de biodiverse flora, de jungle tours en de traditionele culturen van inheemse Amazone gemeenschappen (die in eeuwen niet veranderd zijn).

Lees meer over het Amazone regenwoud in Ecuador.

Amazon Oriente

Pacifische Kust – Costa

In het westen van Ecuador vind je een kustlijn van meer dan 800 km met een overvloed aan stranden. Het weer is er droog en warm. Temperaturen liggen er tussen de 24 en 32 graden Celsius. Tijdens de koelere maanden in het zuiden (24 graden) is het nog steeds warm in het noorden.

Er is een grote variatie aan type stranden en dorpen. Je vindt badplaatsen, surfhotspots, vissersdorpjes, beschermde nationale parken en kuststeden aan de kust van Ecuador.

Toeristen die de stranden van Ecuador (Costa) bezoeken komen dan ook voor hele verschillende redenen. Sommigen komen voor de levendige surfdorpjes met barretjes en restaurants, anderen gaan liever naar rustige (surf) vissersdorpjes. Sommige reizigers willen walvissen spotten en met schildpadden snorkelen, terwijl anderen juist naar luxueuze familie-resorts gaan.

Lees meer over de kust en de stranden van Ecuador.

Pacific Coast

Galapagos Eilanden

600km ten westen van de Ecuadoraanse kust vind je de Galapagos Eilanden. Dit is waarschijnlijk de bekendste regio van Ecuador met dank aan Charles Darwins evolutietheorie.
Deze vulkanische archipel is het enige stukje land binnen een straal van honderden kilometers zee in de Stille Oceaan. De ondiepe en voedzame wateren trekken buitengewoon veel zeedieren en vogels aan. Maar ook op het land kom je uitzonderlijke wilde dieren tegen. De Galapagos Eilanden hebben veel endemische diersoorten. Dus dieren die nergens anders ter wereld in de natuur voorkomen.
Toeristen op de Galapagos eilanden hebben 2 verblijfsmogelijkheden. Ze verblijven op één van de grotere eilanden en nemen dagtours vanaf daar. Of ze verblijven op een meerdaagse cruise, wat qua tijd efficienter is, maar wel duurder.
De meeste activiteiten op de Galapagos eilanden zijn gericht op de bijzondere natuur. Denk aan vogels spotten, wandelen, diepzeeduiken, snorkelen, kanotochten, maar ook minder fysieke tours vanuit een boot.
Naast het ontdekken van de natuur, zijn de Galapagos Eilanden ook een prima plek om te surfen, om van prachtige rustige stranden te genieten of om door de vissersdorpjes te slenteren. De leguanen en zeehonden zitten hier net zo gemoedelijk op straat als de duiven in Amsterdam.

Lees meer over Galapagos Eilanden.

Steden

Quito, Guayaquil en Cuenca zijn de bekendste en grootste steden van Ecuador.

Quito ecuador

Quito

Quito is de hoofdstad van Ecuador en heeft 2 miljoen inwoners. Deze stad bevindt zich op 2.850m boven zeeniveau en is daarmee de op één na hoogste hoofdstad ter wereld na La Paz in Bolivia. De warmte van de evenaar wordt afgekoeld door het effect van de hoogte. Hiermee ligt de dagtemperatuur het gehele jaar rond de 20 graden Celsius.

De variatie in hoogten binnen de stad en de omliggende vulkanen met sneeuwtoppen zorgen voor prachtige panorama’s. Het eeuwenoude stadscentrum van Quito is Zuid-Amerika’s best behouden koloniale centrum vol met extravagante kathedralen. Bovendien vind je in Quito vele culturele en historische musea. Niet voor niets wordt Quito’s oude centrum sinds 1972 erkend als UNESCO werelderfgoed.

Lees meer over Quito.

Guayaquil ecuador

Guayaquil

Guayaquil is met 2,7 miljoen inwoners de grootste stad van Ecuador. Deze stad is onvergelijkbaar met Quito. Terwijl Quito een politieke stad in de Andes is, is Guayaquil een typische havenstad. Guayaquil is Ecuadors centrum van import en export en daarmee ook de stad met de meeste bedrijvigheid van het land.

Guayaquil ligt zo’n anderhalf uur rijden van het strand en heeft een warm klimaat. Ecuadoranen noemen Guayaquil ook weleens ‘klein Miami’.

Lees meer over Guayaquil.

Cuenca ecuador

Cuenca

Met 350.000 inwoners in Cuenca de derde stad van Ecuador. Ook Cuenca is een Andesstad hoog boven zeeniveau (2.500m). Net als Quito wordt Cuenca gekenmerkt door koloniale architectuur en daarom werd de stad in 1999 eveneens als UNESCO werelderfgoed erkent.

Desalniettemin kent de stad een compleet andere sfeer. Quito is een grote drukke stad, terwijl Cuenca aanvoelt als een schattig rustig provincie stadje. Bovendien lopen er door het centrum van Cuenca een aantal riviertjes wat de stad zo characteriseerd.

Lees meer over Cuenca.

De bevolking van Ecuador

Ecuador heeft 17 miljoen inwoners. Iets meer dan 5 miljoen van hen wonen in de 2 grootste steden: de hoofdstad Quito en de havenstad Guayaquil. De meeste Ecuadoranen zijn Mestizos. Dit is een mix van Europese en Indiaanse voorouders.

Het katholicisme is de grootste religie van Ecuador. Deze religie werd door de Spaanse kolonisten geïntroduceerd.

De grotere steden zijn erg verwesterlijkt. Op het platteland in de Andes en in het Amazoneregenwoud kom je nog inheemse gemeenschappen tegen. Deze gemeenschappen leven nog volgens de gebruiken, tradities en geloven van hun voorouders. Hoe verder je van de steden gaat, hoe meer de oude inheemse culturen bewaard gebleven zijn. Dit merk je vooral in de Amazone.

Talen in Ecuador

Spaans is de officiële taal in Ecuador. Sommige lokale gemeenschappen spreken Quechua (Andes) of Kickwa (Amazone), maar vrijwel iedere Ecuadoraan kan Spaans spreken.

Net als in Mexico, is het accept in Ecuador makkelijk te verstaan vanwege de duidelijke articulatie. Daarom is Ecuador een populair land om Spaanse les te volgen. De meeste Ecuadoranen spreken geen Engels. De jongere en hoger opgeleide Ecuadoranen uit de grote steden vaak wel, maar zelfs onder hen is het geen vanzelfsprekendheid. Desalniettemin wordt er in de toeristische industrie goed Engels gesproken. Galapagos is een uitzondering, hier wordt erg goed Engels gesproken. Waarschijnlijk omdat het toerisme hier ook het meest ontwikkeld is.

De geschiedenis van Ecuador in een notendop

history of EcuadorDe moderne geschiedenis van Ecuador kent vier tijdperken: (1) Precolumbiaans (tot 1463), (2) het Incatijdperk (1463 – 1532), (3) de Spaanse bezetting (1533 – 1820), onafhankelijke republiek Ecuador (1820 – heden).

Precolumbiaans tijdperk (tot 1463)

Verscheidene stammen leefden volgens hun eigen tradities en religies. Iedere stam sprak zijn eigen taal. Mensen leefden van dag tot dag. Er was nauwelijks sprake van een ontwikkeld Ecuador, noch was er enige vorm van eenheid.

De Inca’s in Ecuador

In 1463 n.Chr. kwamen de Inca’s vanuit het zuiden (het tegenwoordige Peru) via de Andes richting Ecuador. Het duurde tot ongeveer 1500 n.Chr. totdat de Inca’s vrijwel alle gebieden van het huidige Ecuador onder controle hadden. De verovering was uitermate gewelddadig.

Niettemin, toen de Inca’s aan de macht waren, kwam de modernisering in een stroomversnelling. De Inca’s brachten kennis, geavanceerde landbouwtechnieken en een georganiseerde administratie. Binnen een paar decennia vonden meer ontwikkelingen plaats dan in de eeuwen ervoor.

Ondanks dat het Incarijk in Ecuador niet langer dan een halve eeuw geduurd heeft, identificeren de meeste Ecuadoranen zich tegenwoordig nog steeds als de afstammelingen van de Inca’s. Waarschijnlijk omdat de Inca’s eenheid en vooruitgang aan de inheemse bevolkingen gebracht heeft.

De Spaanse bezetting in Ecuador

In 1532 kwamen de Spanjaarden in Ecuador aan en namen ze de Inca-keizer Atahualpa gevangen. Ondanks dat het leger van de Inca’s veel groter was dan dat van de ‘conquistadores’, waren ze totaal kansloos tegenover de moderne Spaanse wapens.

De Inca-generaal Rumiñahui realiseerde zich dat het een verloren zaak was en besloot Quito tot op de grond af te branden in 1533. Een jaar later herbouwden de Spanjaarden de stad en noemden het San Francisco de Quito. Het oude stadscentrum is nog steeds in die oorspronkelijke staat behouden gebleven.

In de Andes woonden en werkten velen van de inheemse bevolking op haciendas (grote boerenbedrijven). Officieel was dit geen slavernij. Echter, de Spaanse bezetter had een methode bedacht die in de praktijk op hetzelfde neer kwam. De huur was hoger dan de salarissen en men mocht pas ontslag nemen nadat alle opgebouwde schulden waren afgelost. Bovendien waren kinderen ook aansprakelijk voor de schulden die hun ouders hadden opgebouwd. De Spaanse bezetting was erg zwaar voor de inheemse bevolking en duurde maar liefst drie eeuwen.

Over de jaren mixten de inheemse bevolking met de Spanjaarden en kregen ze Mestizos kinderen. Net als in andere Zuid-Amerikaanse landen onder Spaanse autoriteit, was Ecuador een gepolariseerde samenleven met een expliciete scheiding van sociale klassen. Hoe meer Europees, hoe hoger de sociale klasse. Tegenwoordig is 80% van de Ecuadoraanse bevolking Mestizos.

Ecuadoraanse onafhankelijkheid

Napoleon viel Spanje in 1808 binnen. Een jaar later stonden Spanjaarden, die loyaal waren aan koning Ferdinand, in Quito op tegen de nieuwe autoriteit in het verre Spanje. De overheid in Quito greep keihard in. Dit was de druppel voor de Quiteños. De hele stad kwam in opstand. De Spaanse bezetter werd verslagen en de stad werd ingenomen. De rebellen gingen verder in zuidelijke richting, maar konden het Spaanse leger niet volledig verslaan.


De Spaanse situatie in Europa was ook de rest van Zuid-Amerika niet ontgaan. De Venezolaanse militair leider Simon Bolivar had intussen Venezuela en Columbia al bevrijd. Vanuit het noorden kwam zijn leger Ecuador binnen om de rebellen bij te staan. De Spanjaarden werden over de zuidelijke grens met Peru verdreven. In 1820 werd Ecuador daarmee onderdeel van Gran Colombia. 10 jaar later werd Ecuador een volledig onafhankelijk land.

Reizen door Ecuador

De meeste reizigers bezoeken de vier verschillende regio’s van Ecuador gecombineerd met een city trip tijdens een vakantie van 2 a 3 weken. Met goede planning is in korte tijd veel te zien en te doen, omdat het land relatief klein is.

Door op de verschillende regio’s van de kaart hieronder te klikken, krijg je een goede indruk van wat je waar kunt doen.

Adventure

Hiking/trekking, Scuba Diving,Surfing, White water Rafting/Kayaking, Piranhafishing,Canyoning, Mountain biking, Climbing, Horseback Riding.

Nature

Tropical Islands, Snorkeling, Volcanos, Hiking,Wildlife, Whale Watching, Beaches, National Parks, Jungle (tours), Hot Springs, Bird Watching, Cloud forest, Rainforest.

Culture

Indigenous Communities, Hot Springs, historical cities, Handicraft markets, Historic haciendas, museums, traditional cuisine, Sunbathing, beach/surf culture, train mountain tour.

Waar zou jij in Ecuador naar toe willen reizen?

Klik op de regio’s om te zien wat er te doen is:

Galapagos activities

Deze archipel met 120 eilanden en rotsformaties biedt activiteiten in de prachtige natuur tussen de vele bijzondere diersoorten in het water en op het land.

Amazone Activiteiten

Het Amazone regenwoud heeft een overvloed aan flora en fauna. Bovendien hebben lokale inheemse gemeenschappen hun authentieke culturen weten te behouden.

Andes Activiteiten

Vulkanen, bergen, nevelwouden en historische steden. Wandel in de sneeuw op de Cotopaxi of zwem onder een waterval in Mindo. Hier is zoveel te doen en zien!

Activiteiten aan de kust

Ecuador heeft ruim duizend kilometer strand op de evenaar. Je vindt hier prachtige nationale parken, perfecte golven, maar ook hele bijzondere dieren.

moutainbiker Andes
Play Video

Avontuur

Ecuador is perfect voor een avontuurlijke vakantie. Iedere regio biedt andere activiteiten om te doen. Denk aan duiken, mountainbiken, surfen, abseilen, wandelen, raften en heel veel meer… .

Galapagos zee
Play Video

Natuur

De diversiteit in de natuur is in Ecuador buitengewoon. Je vindt hier tropische stranden, de jungle, besneeuwde vulkanen, heel veel verschillende diersoorten en prachtige landschappen. .

oude centrum van Quito
Play Video

Cultuur

Van Inca ruïnes tot Koloniale stadscentra in het Andesgebergte. Van heerlijke visgerechten aan de kust tot inheemse tradities en rituelen in de Amazone. In Ecuador is heel veel cultuur te ontdekken. .

Het Weer in Ecuador

Het weer in Ecuador wordt met name bepaald door de regio waarin je je bevindt. Desalniettemin is er wel degelijk sprake van enige variatie tussen de verschillende seizoenen.

Het weer in het Amazone Regenwoud

De Amazone is een typisch regenwoud. Het is er het gehele jaar warm en vochtig. Het regent het meest in de periode april – juni. De regen is echter niet onprettig. Maar wanneer je gaat kajakken, raften of een wandeling diep in de jungle wilt maken, is de kans tijdens het regenseizoen groter dat je gids de planning aan het weer aan moet passen.

Het weer op de Galapagos Eilanden

Tijdens het regenseizoen, van december tot juni, zijn er het grootste deel van de dag helderblauwe luchten. Deze wisselen af met korte intense regenbuien. Maxima liggen rond de 29 graden Celsius en in deze periode zijn de golven het hoogst.

Tijdens het droogseizoen, juli – november, hangt er een dunne wolkenlaag boven de eilanden. Maxima liggen rond de mid-twintig Celsius. Het zicht onderwater is nu op z’n best.

Het weer aan de Ecuadoraanse kust (Costa)

De noordelijke stranden hebben het gehele jaar vrij constant weer: rond de 26 – 30 graden Celsius. De zuidelijke stranden hebben een regen- en een droogseizoen dat vergelijkbaar is met de Galapagos Eilanden (zie hier boven). Er wordt vaak aangenomen dat een regenseizoen koeler is en dat een droogseizoen gepaard gaat met helderblauwe luchten. Echter, de realiteit is exact andersom. Aan de zuidelijke kust gaat men tijdens het regenseizoen zonnebaden en surfen. Terwijl het droge seizoen geschikter is voor wandelingen en walvissen spotten.

Het weer in het Ecuadoraanse Andesgebergte (La Sierra)

Maart – juni en oktober – december zijn wat regenachtiger, maar nog steeds aangenaam. Hoe hoger je gaat, hoe koeler het wordt. Als je bijvoorbeeld een vulkaan op gaat, zijn handschoenen zelf prettig (er ligt eeuwige sneeuw op de toppen). In Quito liggen de dagtemperaturen rond de 18 graden Celsius. ’s Nachts koelt het af tot 12 graden. In het merendistrict is het iets warmer: 24 graden overdag en 18 graden ’s nachts. Terwijl je in Mindo zo’n 26 graden kunt verwachten. Laat je niet door de temperaturen misleiden! Je zit nog steeds op de evenaar en de zon is buitengewoon sterk. Je zult niet de eerste zijn die een zonnesteek oploopt.

Hoe zou jouw (avontuurlijke) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Zie wat we voor je kunnen betekenen!