De Amazone

Het Amazone Regenwoud

Amazoneregenwoud
Het Amazoneregenwoud is ‘s werelds grootste jungle en huist indrukwekkende planten en wilde dieren. Reizigers die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van de Amazone kiezen hiervoor vaak voor Ecuador. De grootste voordelen van een vakantie in het Amazone Regenwoud in Ecuador zijn de toegankelijkheid, de biodiversiteit en de veiligheid.

 

Toegankelijkheid

Ecuador is een divers en redelijk klein land. Reizigers combineren over het algemeen verschillende regio’s tijdens hun vakantie. Plekken zoals de Galapagos, de Andes en de stranden aan de Costa zijn dicht genoeg bij het Amazone regenwoud om deze te combineren tijdens een reis van 2 weken.

In Ecuador kun je per auto het Amazoneregenwoud bereiken in de provincie Tena. Om dieper de jungle in te gaan, moet je vanaf Quito een binnenlandse vlucht pakken. Zo’n vlucht duur ongeveer een uur.

Biodiversiteit

Het Amazoneregenwoud is de meest biodiverse plek op aarde. Binnen de Amazone, is het Yasuni Nationaal park één van de meest biodiverse omgevingen. Er zijn verscheidene tours van meerdere dagen die je door deze indrukwekkende natuur leiden.

Veiligheid

De jungle van de Amazone moet je echt nooit zonder begeleiding betreden. Je raakt zo verdwaald, de stroming in de rivieren is erg sterk, het zit vol met gevaarlijke dieren en het weer kan onvoorspelbaar zijn. Echter, als je een tour met een professionele en gecertificeerde gids neemt, hoef je je geen zorgen te maken. Dit geldt overal in het Amazone gebied.

Los van de natuur is het voordeel van de Ecuadoraanse Amazone dat het er politiek stabiel is en dat het geen schuilplaats voor criminele activiteiten is. Ecuadoraanse Amazone jungle gemeenschappen zijn klein, traditioneel en incidenten met toeristen zijn zeer zeldzaam.

Amazone Geografie (in Ecuador)

Het Amazoneregenwoud, ook wel bekend als de longen van de wereld, is verreweg ’s werelds grootste jungle. Sterker nog, meer dan de helft van het totale jungle oppervlak op aarde, bevindt zich in de Amazone. Het Amazone gebied ligt verspreid over maar liefst 9 landen in Zuid-Amerika, inclusief Ecuador.

Rivieren in de Amazone in Ecuador

Rivieren in de Amazone

Het Amazoneregenwoud is vernoemd naar de rivier de Amazone. Dit is (samen met de Nijl) de langste rivier op aarde. De rivier begint in het west van Zuid-Amerika in Peru en loop helemaal tot de Atlantische Oostkust in Brazilië. Onderweg zijn er vele Zuid-Amerikaanse rivieren die als vertakkingen water naar de ‘hoofdrivier’ de Amazone brengen. Het is dit grote netwerk van verscheidene rivieren dat leven aan het Amazoneregenwoud geeft en dat zorgt dat de jungle zo groot en divers is. Het Amazone Regenwoud bevindt zich zelfs in een tal van landen waar de Amazone rivier zich niet eens bevindt. Ecuador is één van deze landen. De Napo is de belangrijkste rivier door het Amazone Regenwoud binnen Ecuador.

De Napo Rivier begint in het centrum van Ecuador aan de voet van de Cotopaxi vulkaan. Van daaruit loop het in oostelijke richting tot het uiteindelijk in de Amazone rivier uitmondt (in Peru). Onderweg, stroomafwaarts, verandert het landschap geleidelijk van een gebergte in de Andes tot een jungle in de Amazone. Buiten de belangrijkste bron voor leven in Ecuador’s jungle, is de Napo ook essentieel voor de infrastructuur voor de lokale gemeenschappen. Vegetatie in het Amazoneregenwoud is zo dichtgegroeid dat rivieren de meest praktische manier zijn op je van A naar B te verplaatsen.

Inheemse Amazone Culturen

Inheemse Amazone Culturen

Hoe dieper je de jungle ingaat, des te meer merk je dat de inheemse bevolkingen de cultuur van hun voorouder hebben weten te behouden. Ecuador was bijna 3 eeuwen een Spaanse kolonie, maar de Spanjaarden hebben nooit controle gehad over de inheemse bevolking in het Amazone gebied. De Amazone gemeenschappen spreken nog steeds hun eigen talen en hebben hun eigen culturen weten te behouden.

Een tal van gemeenschappen verwelkomen toeristen om hun manier van leven te delen. Er zijn zelfs een paar gemeenschappen bij wie je kunt overnachten. Het is een interessante belevenis, maar verwacht geen luxueus verblijf. Deze plekken in de Amazone zijn (nog) niet toeristisch. Het is authentiek en je krijg een oprecht idee van de manier van leven van de gemeenschappen in de jungle. Je vindt hier een volledig andere wereld dan in grote steden zoals Quito of Guayaquil, hoewel het allemaal Ecuador is.

Flora en Fauna in Ecuador

 

Flora en Fauna

Voor veel reizigers zijn flora en fauna de belangrijkste reden om voor een vakantie naar het Amazoneregenwoud te kiezen. Nergens ter wereld vind je zo’n grote biodiversiteit als in het Amazone gebied. Deze enorme jungle huist maar liefst 40.000 soorten planten en 10% van alle land diersoorten ter wereld.

In Ecuador vind je één van meest biodiverse plekken van het Amazoneregenwoud. Je vindt hier roze dolfijnen, kaaimannen, slangen, schildpadden, apen, piranha’s, duizenden vogelsoorten, luiaards, spinnen, (giftige) kikkers, zelf jaguars en heel veel meer fauna.

Uiteraard ook een heleboel flora: De heliconia-bloem, rubberboom, orchideeën, cacao, gigantische waterlelies, passievruchten, bromelia’s, apenborstelwijnstok, om maar een aantal te noemen…

Wat is het beste moment voor een reis naar het Amazone Regenwoud?

Reizen naar de Amazone in Ecuador

Het Amazone regenwoud kent een typisch tropisch jungle klimaat: het weer is warm en vochtig gedurende het gehele jaar. Temperaturen liggen consequent rond de 28 ˚C overdag en 18˚C ’s nachts. Zoals je van een regenwoud verwacht: het regent er regelmatig. Echter, er is wel enige variatie in hoeveel het regent. April tot juli zijn de natste maanden in de Amazone van Ecuador en daarmee het regenseizoen. Het droogseizoen is van september tot februari. De meeste activiteiten voor toeristen gaan het gehele jaar door. Echter, na een nacht met veel neerslag stijgen de rivieren en worden de stroomversnellingen gevaarlijker. Gidsen kunnen er voor kiezen om routes aan te passen of in het ergste geval een tour uit te stellen uit veiligheidsoverwegingen. De kans hierop neemt tijdens het regenseizoen toe.

De provincie Tena is de eerste provincie van het Amazoneregenwoud dat je tegenkomt als je vanuit de hooglanden van de Andes de jungle in gaat. Daarom kun je het per auto bereiken, in tegenstelling tot het merendeel van het Amazone regenwoud waar je alleen met een binnenlandse vlucht komt. Als je besluit met de auto naar Tena te gaan, is het van belang om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Bij zware regenbuien worden wegen soms gesloten. Wederom, dit komt vaker voor tijdens het regenseizoen.

Het Amazone regenwoud is het gehele jaar een prachtige reisbestemming. Ja, er is meer regen tijdens het natte seizoen en dit zou een impact kunnen hebben op je reisplannen, maar niet dermate dat je de Amazone tijdens het regenseizoen zou moeten vermijden.

Hoe zou jouw (avontuurlijke) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Zie wat we voor je kunnen betekenen!