Vluchten en luchthavens Ecuador & Galapagos

Ecuador is het gehele jaar een geschikte reisbestemming vanwege het klimaat, de goede accommodatie en een goed ontwikkelde infrastructuur voor toerisme. Veel internationale vliegmaatschappijen hebben dagelijkse vluchten tussen Ecuador en vele steden in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika.

Vluchten naar Ecuador

Quito en Guayaquil zijn de grootste internationale luchthavens van Ecuador. Hier zijn dagelijkse intercontinentale vluchten en de meest regelmatige vluchten van en naar buurlanden. Er zijn nog een paar kleine internationale luchthavens met vluchten richting Peru en Columbia, maar op deze vliegvelden zijn passagiersvluchten sporadisch.

KLM heeft een directe verbinding tussen Nederland en Ecuador. Vanaf Amsterdam zijn er dagelijks vluchten naar Quito. Het toestel blijft in Quito anderhalf uur aan de grond om vervolgens naar Guayaquil door te vliegen. In Guayaquil blijven ze wederom anderhalf uur aan de grond om vervolgens weer naar Amsterdam terug te vliegen. Dit is de snelste verbinding tussen Nederland en Ecuador. Amsterdam naar Quito duurt zo’n 12 uur. Weer terug duurt zo’n 14 uur vanwege de stop-over in Guayaquil. Afhankelijk van de tijd van het jaar zal een retourticket rond de 800 – 1.000 EUR kosten.

Verder zijn er vanuit Europa regelmatige vluchten vanaf London, Parijs en Madrid. Over het algemeen zijn vluchten via Madrid het goedkoopst. Je zult ongeveer 150 EUR op een retourticket besparen ten opzichte van de directe vluchten van KLM. Maar van Amsterdam tot Quito zul je wel 24 uur onderweg zijn.

Als je zelf online een beetje wilt puzzelen om interessante verbindingen te vinden, kun je ook nog zoeken op vluchten via Panama, Miami, Houston, Atlanta, Bogota en Lima.

Vluchten Ecuador

Binnenlandse vluchten in Ecuador

Ondanks dat Ecuador qua oppervlakte te vergelijken is met Frankrijk, kent het land wel tal van binnenlandse vliegroutes met dagelijkse verbindingen. Dit heeft meer met de moeilijk te doorkruisen natuur, dan met de afstand te maken. Een vlucht tussen Quito en Guayaquil gaat over het Andesgebergte heen en duurt maar een half uurtje. Dit zou je overigens ook over de weg kunnen doen, maar dan ben je wel 8 uur onderweg.

Om diep de Amazone in te gaan of om de Galapagos Eilanden te bezoeken, heb je geen keuze. Dan ontkom je niet aan een binnenlandse vlucht.

Vluchten naar de Galapagos Eilanden

Er zijn 2 steden vanaf waar je naar de Galapagos Eilanden kunt vliegen, namelijk Quito en Guayaquil.

Iedereen die naar de Galapagos Eilanden vliegt, heeft een transit control card nodig. Deze kun je voor het inchecken bij een speciale balie op de vliegvelden van Quito en Guayaquil verkrijgen. Houd rekening met een wachtrij van zo’n 45 minuten tot een uur. Een vereiste voor de transit control card is dat je je reservering van je verblijf (voor de gehele periode) en je retourticket kunt laten zien. De autoriteiten doen dit om het aantal bezoekers onder controle te houden. Zonder vooraf geboekte overnachting kom je de eilanden dus niet op. Bovendien kent de Galapagos een jaarlijks toeristen quotum van 220 duizend bezoekers. Planning vooraf is dus essentieel.

De transit control card kost 20$. Bij aankomst op de Galapagos Eilanden moet je op het vliegveld ook toegang tot het nationale park betalen. Dit kost 100$. Vervolgens brengt een bus en een pontje je voor een paar dollar naar een taxi plaats. Het is verstandig om op de vliegvelden van Quito of Guayaquil even te pinnen.

Vluchten naar de Amazone

Vanuit Quito kost het je zo’n 4 uur met de auto tot je in Tena bent. Hier zit je al in de Amazone, maar wel aan de rand. Als je echt diep de jungle in wilt, zou je moeten vliegen. Vanaf Quito zijn er dagelijkse vluchten op El Coca (OCC/SECO). Hier zit je meteen diep in het Yasuni nationale park.

Overige binnenlandse vluchten in Ecuador

Er zijn nog tal van andere vliegveldjes in Ecuador. Voor het toerisme zijn deze niet zo interessant. De snelwegen in Ecuador zijn redelijk goed. De meest efficiënte manier om de rest van het land te bezoeken is over de weg vanaf de 4 bovengenoemde vliegvelden (Quito, Guayaquil, Coca, Galapagos).

Hoe zou jouw (avontuurlijke) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Zie wat we voor je kunnen betekenen!