Visa voor Ecuador en de Galapagos Eilanden

Ondanks dat het toerisme in Ecuador nog kleiner is dan in de buurlanden, begint het al wel gestaag te groeien. De Galapagos Eilanden zijn al sinds jaren een populaire toeristische bestemming, maar steeds meer reizigers beginnen te ontdekken dat de Amazone, het Andesgebergte, de Pacifische kust, het culturele centrum van Quito en de rest van Ecuador ook prachtige vakantiebestemmingen zijn. Ecuadoranen omarmen de groei van het toerisme. Daarom zijn de visa vereisten niet zo hoog.

Vereisten toeristenvisum Ecuador

De meeste toeristen zullen geen visum nodig hebben voor een vakantie naar Ecuador. Zolang je over een aaneengesloten periode van 12 maanden in totaal minder dan 90 dagen in Ecuador verblijft, heb je geen visum nodig.

In het geval je deze periode toch overschijdt en dus toch een visum nodig hebt, kun je deze het best tijdens je verblijf bij een douanekantoor in Quito of Guayaquil aanvragen. Dat kost je namelijk zo’n 50$. Zou je dit bij de ambassade in Den Haag vooraf regelen, kost het je 450$.

Visa to Ecuador

Toeristenvisum vereisten Galapagos Eilanden

Ondanks dat de Galapagos Eilanden onderdeel van Ecuador zijn, heeft deze archipel zijn eigen visa vereisten. De bijzondere natuur op en om deze eilanden is erg kwetsbaar. De Ecuadoraanse overheid is er dan ook erg zuinig op en legt de drempel voor toegang hoger dan voor de rest van het land.

Allereerst is er een toeristen quotum van 220 duizend bezoekers per jaar. Dus als je de Galapagos Eilanden niet wilt missen tijdens je reis, is het verstandig om dit als eerst te plannen. Je kunt je planning voor de rest van je reis door Ecuador over het algemeen goed op de beschikbaarheid op de Galapagos Eilanden aanpassen.

Het visum voor de Galapagos Eilanden heet het ‘transit control card’. De duur van je visum zal gelijk zijn aan de duur van je vooraf geboekte verblijf en niet langer dan 60 dagen. Het visum (transit control card) wordt alleen vergeven als je je retourticket en de reservering van je verblijf kunt laten zien. Op de bonnefooi naar de Galapagos Eilanden zit er dus niet in.

Je kunt je transit control card op het vliegveld van Quito en Guayaquil (de enige luchthavens met directe verbindingen met de eilanden) voor check-in aanvragen en ophalen bij een hiervoor speciale balie. Houd er rekening mee dat je hiervoor in de rij moet staan en dat dit best een extra uur kan duren.

De transit control card kost 20$. Bij aankomst op het vliegveld op de Galapagos Eilanden moet je daar bovenop 100$ voor toegang tot het nationale park betalen. Zorg overigens dat je dit toegangsbewijs niet verliest tijdens je verblijf, want als je de Galapagos Eilanden verlaat, moet je deze weer inleveren.

Ecuadorian visa requirements

Paspoort vereisten

Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden na je geplande vertrek uit Ecuador geldig zijn. Dit is overigens een beleid dat veruit de meeste landen voeren. Ecuador is hierin dus geen uitzondering.

Wanneer je tijdens je reis een auto huurt, zorg dan dat je altijd identificatie (+ rijbewijs) bij de hand hebt. In Ecuador controleert de politie hierop langs de weg veel vaker dan we in Nederland gewend zijn.

Vaccinatie vereisten Ecuador

Als je vanuit nederland naar Ecuador reist, hoef je geen bewijs van vaccinatie te hebbenn. Wanneer je vanuit een land met een hoog risico op gele koorts reist (zoals Brazilië) moet je hier een vaccinatiebewijs van laten zien bij de incheckbalie op het vliegveld. De Ecuadoraanse douane kent hierin enige nuances (zonder symptomen mag je testen bij aankomst), maar de meeste vliegtuigmaatschappijen zijn hierin vrij zwart-wit en laten je gewoon niet boarden.

Voor de duidelijkheid: hierboven hebben we het puur over vaccinatie vereisten om Ecuador binnen te komen. Of je vanuit medisch perspectief vaccinaties nodig hebt, is iets wat je met je ats zou moeten bespreken. Wees in dat geval wel duidelijk of je de Amazone in gaat (en hoe ver).

Hoe zou jouw (avontuurlijke) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Zie wat we voor je kunnen betekenen!