Veilig reizen door Ecuador

Is Ecuador een veilig land om rond te reizen?

Steeds meer toeristen beginnen te ontdekken wat Ecuador allemaal te bieden heeft. Maar omdat het nog niet een hele bekende reisbestemming is, vragen veel reizigers zich af hoe veilig het is om door Ecuador rond te reizen. Het land is één van de veiligere landen in Latijns-Amerika. Toch is het verstandig je goed te laten informeren over de risico’s voordat je aan je reis begint.

De meeste problemen waar toeristen mee geconfronteerd kunnen worden tijdens hun reis zijn te voorkomen. Als je de adviezen op deze pagina volgt, zijn we ervan overtuigd dat je reis door Ecuador een fantastische ervaring zal zijn.

Veiligheid in Ecuador per Regio

Van west naar oost is Ecuador in 4 regio’s in te delen: Galapagos Eilanden, Pacifisch kustgebied, Andesgebergte en de Amazone. Deze natuurlijke verdeling betekent eveneens een culturele en economische verdeling. Daarmee brengt iedere regio ook zijn eigen potentiële risico’s met zich mee.

Veilig reizen over de Galapagos Eilanden

Veiligheid op de Galapagos Islands Ecuador De eilanden bestaan uit kleine gemeenschappen die van visserij en toerisme leven.

Het meest gevaarlijke op de Galapagos Eilanden komt vanuit de natuur. Maar zelf op dat vlak is de kans klein dat je iets overkomt. Gevaarlijke gebieden en activiteiten zijn alleen te doen met een gids. Alle gidsen op de Galapagos Eilanden zijn gecertificeerd. Echter, wat veruit het meest onderschat wordt door toeristen is de sterkte van de zon. Zorg dat je altijd een zonnebril, hoed met nekbescherming, een (extra) t-shirt met lange mauwen en zonnebrandcrème factor 50 (of hoger) bij je hebt. Wanneer je naar het strand gaat, neem dan altijd voldoende water mee (je vindt er geen kiosk). Op de evenaar is een zonnesteek zo opgelopen en dat kan al je reisplannen in het water gooien.

Veilig reizen door de Amazone

Ook de Amazone is voor toeristen behoorlijk veilig. Alleen de uiterst noordelijke grens met Colombia adviseren we te vermijden. Maar de kans dat je daar als toerist terecht komt is sowieso erg klein.

Eveneens bestaat de bevolking in de Amazone uit kleine gemeenschappen die geen dreiging voor toeristen vormen. Het gevaar komt ook in de Amazone vanuit de natuur. Je moet absoluut nooit zonder gids gaan wandelen of zwemmen in de jungle. Je raakt zo verdwaald en het zit er vol met gevaarlijke wilde dieren. Buiten veiligheid weet een gids bovendien veel beter waar je interessante dieren kunt spotten.

Houd daarnaast ook rekening met het klimaat in het regenwoud. Zonnebrandcrème en muggenspray zijn onmisbaar.

De Amazone is de enige regio in Ecuador waarvoor vaccinatie wordt aangeraden. Het hangt er echter wel vanaf hoe diep je de jungle in gaat. Voor Tena raden artsen vaak minder voorzorgsmaatregelen aan dan voor het Yasuni Nationale Park. Wees dan ook duidelijk naar je arts over je precieze reisplannen wanneer je je laat adviseren over vaccinatie.

Hevige regen kan ook invloed hebben op de veiligheid in de Amazone. Gidsen houden het weer goed in de gaten voor ze je op een tour de jungle in brengen. Maar regen kan ook invloed hebben op de veiligheid op de weg. Zorg daarom dat je altijd goed geinformeerd (met je huurauto) de weg opgaat.

Veilig reizen in Quito

Quito is een grote stad met maar liefst 2 miljoen inwoners. De bevolking van de stad is erg gepolariseerd. Qua veiligheid in Quito maakt het een enorm verschil in welk deel van de stad je je bevindt. Je kunt de stad in drieën delen: het moderne noorden, het historische centrum en de woonwijken in het zuiden.

Safety in Quito Ecuador
Het zuiden van Quito kent veel armoede. Deze armoede gaat gepaard met criminaliteit en onveiligheid. Als toerist kun je beter uit het zuiden van de stad vandaan blijven. Bovendien is hier op toeristisch vlak niet veel interessant te zien.

Het noorden en het centrum van Quito zijn een stuk veiliger. Het centrum is het meest toeristische deel van de stad. Hier vind je de vele kathedralen en de koloniale architectuur waaraan Quito de status van UNESCO werelderfgoed te danken heeft. De autoriteiten willen toerisme in het oude stadscentrum bevorderen, daarom investeren ze veel in veiligheid. Het blijft echter verstandig om op te passen voor zakkenrollers.

Het noorden van Quito is minder toeristisch. Dit is het rijkere gedeelte van de stad. Hier vind je het zakelijk centrum, restaurants, cafés, bioscopen en shopping malls. Dit is het uitgaanscentrum voor de locals. Omdat hier minder toerisme is, is er ook minder beveiliging. Toch is dit gedeelte van de stad niet onveilig.

Het is niet verstandig ’s nachts alleen over straat te lopen, al helemaal niet als je zichtbaar teveel gedronken hebt. Voor de zekerheid raden we aan ’s avond en ’s nacht officiële taxi’s te gebruiken. Als je twijfelt welke officiëel zijn, vraag dan in een hotel of ze een voor je willen regelen. Uber en Cabify zijn overigens ook betrouwbaar in Quito.

Voor Zuid-Amerikaanse standaarden is het OV in Quito goed en het is echt heel goedkoop. Desondanks raden we aan om Uber of Cabify te gebruiken. Dat is namelijk ook goedkoop. Het kost je maar een paar dollar extra dan het OV en het is heel veel comfortabeler.

Het verkeer in Quito is een stuk chaotischer dan in Nederland. Het kan behoorlijk druk op de weg zijn en de rijstijl van andere weggebruikers is soms onvoorspelbaar. We raden aan alleen een auto te huren als je een ervaren bestuurder bent. Qua prijs is het zelf voordeliger Uber en Cabify in plaats van een huurauto in Quito te gebruiken. Dus het advies is pas een auto te huren zodra je Quito verlaat.

Tenslotte is het verstandig om rekening met de hoogte te houden. Ten eerste wordt de zonkracht door toeristen vaak onderschat. Overdag is het maar 20 graden Celsius (de hoogte koelt af), maar je zit wel degelijk op de evenaar.
Ten tweede moet je lichaam wennen aan de hoogte. Je zou lichte hoogteziekte verschijnselen kunnen krijgen tijdens de eerste dagen (zoals hoofdpijn). Daarom is het verstandig om voldoende water te drinken.


veilig reizen door de Andes

Veilig reizen door de Andes – buiten Quito –

Buiten Quito kent de Ecuadoraanse Andes geen grote steden. Cuenca is de tweede stad met 330 duizend inwoners. Cuenca is een hele veilige stad. Het is waarschijnlijk te klein voor de typische dreigingen die je in grote steden kunt verwachten.

De belangrijkste risico’s waarmee je in de Andes te maken kunt krijgen, hebben te maken met de bergen en de grote hoogten. Evenals in Quito moet je in de rest van de Andes de zonkracht niet onderschatten. In de andere regio’s van Ecuador word je door het extreme licht en de warmte gewaarschuwd, in het Andesgebergte is dit niet het geval vanwege de hoogte.

Je lichaam heeft ongeveer een week nodig om aan de hoogte te wennen. Dat is namelijk de tijd dat het kost om voldoende rode bloedlichaampjes aan te maken. Niet iedereen is even gevoelig voor hoogteziekte. Toch is het verstandig om jezelf de tijd te geven om te acclimatiseren wanneer je je reis plant. Wil je de Cotopaxi beklimmen, doe dit dan liever op de vijfde dan op de eerste dag dat je in het Andesgebergte bent.

Overschat ook vooral de temperaturen hoog in het Andesgebergte niet. Mensen denken bij Ecuador vaak aan de zon en het strand. Maar als je de toppen van de Cotopaxi of de Chimborazo bereikt, heb je in de sneeuw juist handschoenen en stevige schoenen nodig.

Veilig reizen langs de Ecuadoraanse kust (Costa)

Hierboven legden we uit dat de Amazone direct aan de Colombiaanse grens in het noordoosten minder veilig is. Hetzelfde geldt voor de noordwestelijke grens in het kustgebied. Zou je van Ecuador naar Colombia over het land reizen, kun je het beste in de Andes de grens oversteken.

Hoe zuidelijker je langs de kust komt, hoe veiliger het wordt. Esmeraldas en Same is al een stuk veiliger dan het grensgebied. Van juli tot oktober zijn de stranden in het noorden warmer dan in het zuiden. Daarom zijn plekken als Same, Tonsupa en Esmeraldas in deze periode in trek bij toeristen uit binnen- en buitenland. Je vindt hier verscheidene strandresorts. Deze zijn veilig.

De bekendere en veiligere stranden van Ecuador vindt je vanaf het midden tot het zuiden van de Ecuadoraanse kust. In Manta, Puerto Lopez en Salinas vind je dan ook minder gesloten resorts. Echter moet je je wel altijd realiseren dat je niet op een strand aan de Nederlandse kust zit. Daarom is het sowieso af te raden om na zonsondergang alleen over een verlaten strand te lopen.

Daarnaast moet je erg voorzichtig zijn wanneer je in de zee gaat zwemmen. De Ecuadoraanse kustlijn langs de stille Oceaan is bijna duizend kilometer lang. Je kunt er niet vanuit gaan dat gevaarlijke stomingen altijd en overal duidelijk aangegeven worden. Voordat je het water inspringt, kijk eerst om je heen of je de enige bent. Zo ja, dan is het misschien niet de beste plek om te zwemmen.

Verkeersveiligheid in Ecuador

Auto huren

De meeste wegen in Ecuador zijn vrij goed. Alleen in afgelegen gebieden kom je onverharde wegen tegen. Houd er wel rekening mee dat de vereisten voor een rijbewijs in Ecuador een stuk lager liggen dan in Nederland. Andere bestuurders kunnen daarom soms een onvoorspelbaar rijgedrag vertonen. We raden aan alleen een auto te huren als je een ervaren bestuurder bent.

Wegen in het oostelijke gedeelte van het Andesgebergte hebben te maken met weersinvloeden vanuit zowel de bergen als de Amazone. In deze omgeving moet je altijd de weerberichten in de gaten houden voordat je de weg opgaat.

Bij verkeerslichten staan vaak mensen producten te verkopen. Het is niet gevaarlijk producten van hen te kopen. Maar koop liever geen eten. Er is geen controle op de hygiëne en de kans op voedselvergiftiging is groot.

veiligheid in het verkeer van Ecuador

Bussen en taxi’s

Voor langere afstanden zijn er vele bussen in Ecuador. Je vindt zowel OV als commerciële bussen. In het OV is het verstandig je bagage in de gaten te houden. Maar met de drukte in de bus en de rijstijl van de chauffeur zul je sowieso niet in slaap vallen. We raden aan om voor de commerciële bussen te kiezen. Deze zijn ook niet zo duur, maar wel stukken comfortabeler.

In de steden raden we Uber en Cabify aan. Beiden zijn vrij goedkoop en veel comfortabeler dan het OV. Neem je een andere taxi, kies van voor officiële taxi’s. Twijfel je welke taxi’s officieel zijn, vraag dan in een hotel (ook als je er niet verblijft).

Wees als voetganger voorzichtig bij het oversteken. Auto’s stoppen niet voor zebrapaden (zelfs de politie niet). Tenzij het zebra’s met stoplichten zijn.

Meer over vervoer in Ecuador lees je hier

.

Veiligheidsadviezen voor een reis naar Ecuador

Ecuador is een veilige reisbestemming voor een vakantie. Houd er wel rekening mee dat je naar Latijns-Amerika op vakantie gaat en dat dit een hele andere wereld dan Nederland is. Hieronder een samenvattend overzicht van onze tips voor een veilige reis door Ecuador:
 • Gebruik in de steden Cabify, Uber of officiële taxi’s. Vooral ’s nachts.
 • Huur alleen een auto als je een ervaren bestuurder bent.
 • Check het weer voor je met je huurauto de weg opgaat, met name in de Andes en rondom de Amazone.
 • Het noodnummer is 911 (net als in de Verenigde Staten).
 • Berscherm jezelf tegen de zeer sterke zon (en muggen in de jungle).
 • Geef je lichaam in de Andes de tijd om aan de hoogte te wennen voordat je de extra hooggelegen gebieden bezoekt.
 • Ga in de steden en over de stranden niet ’s nachts wandelen. Vooral niet alleen en wanneer je duidelijk dronken bent.
 • Onderschat de gevaren in de natuur niet. Er zijn meerdere plekken in Ecuador die zonder gids gevaarlijk zijn.
 • Vermijd de noordelijke grens met Colombia in de Amazone en het kustgebied. De grensovergang door de Andes is veiliger.
 • Als je in de zee gaat zwemmen, houd er dan rekening mee dat gevaarlijke stromingen niet overal aangegeven staan en dat niet ieder strand voorzien is van een kustwacht.
 • Pin in de grotere steden alleen overdag (of binnen in een shopping mall).
 • Houd in restaurants en cafés je tas in je eigen zicht.
 • Zorg dat je altijd een back-up pinpas of creditcard in het hotel achterlaat.
 • Laat je paspoort in je hotel. Een papieren kopie, maar ook een ander ID-bewijs (zoals rijbewijs) wordt geaccepteerd.

Hoe zou jouw (avontuurlijke) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Zie wat we voor je kunnen betekenen!