Te doen in Ecuador : Natuur

Ongeacht waar je in Ecuador besluit te gaan of wat je besluit te doen, de natuur in dit Zuid-Amerikaanse land is niet alleen verbluffend, maar ook ongelooflijk divers.

Als je interesse hebt in natuur en je overweegt een vakantie naar Ecuador. Dan heb je zeker weten het juiste land in gedachte.

 

Via deze pagina krijg je een goede indruk van wat te doen en waar naartoe te gaan. Aan de Pacifische kust heb je indrukwekkende stranden en kun je walvissen spotten. In de Amazone jungle zul je een heleboel widlife tegenkomen. Als je over de sneeuwtoppen van vulkanen wilt wandelen, is de Andes een interessante bestemming. Maar boven al, als natuurliefhebber, zou je de tropische Galapagos eilanden zeker niet willen missen.

“De Galapagos eilanden liggen zo afgelegen in de grote oceaan, dat de mensheid het zo lang met rust heeft gelaten, waardoor er vandaag de dag nog een uitzonderlijk grote variëteit aan zeldzame diersoorten is (zonder enige angst voor mensen).
 

Toen Charles Darwin de Galapagos eilanden in 1835 bezocht, was hij dusdanig onder de indruk dat hier de basis van zijn evolutietheorie is gevormd.”

Natuur in Ecuador

Videos over natuur in Ecuador

Play Video

Aqua

In de 4 werelden die Ecuador kent (jungle, bergen, Galapagos en Pacifische kust), speelt water een essentiële rol.

Mindo vogel
Play Video

Mindo

Vlinders, watervallen, een enorme variatie aan vogelsoorten... Er is veel te zien in het regenwoud van de Andes.

Play Video

Bergen

Vulkanen op ongekende hoogte exact op de evenaar is een natuurlijke cocktail die buitengewone landschappen creëert.

Te Doen in de Natuur van Ecuador per Regio

De vulkanengordel (circumpacifische gordel) in het Andesgebergte loopt van noord naar zuid dwars door Zuid-Amerika en verdeelt het vasteland van Ecuador in 3 aparte regio’s. 1.000 km onafgebroken Stille Oceaan maakt de Galapagos Eilanden Ecuador’s vierde authentieke regio. Verschillende klimaten, verschillende hoogten en verschillende omgevingen resulteren uiteraard in verschillende natuur. Daarom biedt iedere regio hele verschillende dingen om te doen. Hieronder specificeren we per regio wat er in de natuur van Ecuador te doen is.

Te Doen in de Natuur op de Galapagos Eilanden

De Galapagos Eilanden zijn een waar paradijs voor activiteiten in de natuur. Activiteiten op deze vulkanische archipel draaien over het algemeen om het spotten van wilde dieren. Er is een overvloed aan zeedieren. Daarnaast zijn er op het land verscheidene endemische diersoorten en vogels. Dat wil zeggen dat je deze soorten nergens anders ter wereld tegenkomt in de natuur. Daarmee zijn de Galapagos Eilanden letterlijk ‘one of a kind’.
 

Bij dingen om te doen op de Galapagos Eilanden om de natuur en de wilde dieren te ontdekken kun je denken aan diepzeeduiken, snorkelen, kajakken, tochten met gidsen en wandelingen over maagdelijke stranden of door vulkanische landschappen. Je kunt het Charles Darwin onderzoekscentrum of een van de landerijen met reuzenschildpadden bezoeken. Maar zelfs als je door de kleine dorpjes loopt, komt je op straat zeeleeuwen en leguanen tegen.
 

De beste manier om op de Galapagos Eilanden de natuur in te gaan is met een tour. Er zijn verscheidene eendaagse-excursies, maar je kunt ook kiezen voor all-inclusive cruises die meerdere dagen duren en je van eiland naar eiland brengen.

Te Doen in de Natuur in het Andesgebergte (La Sierra)

De diversiteit in de natuur in de Andes is het resultaat van de verschillende hoogten binnen deze regio. Landschappen op hoogten boven 4.000m zijn compleet verschillend van landschappen op 1.500m. Verschillende locaties binnen de Andes bieden dan ook verschillende dingen om te doen in de natuur.
 

In het nevelwoud van Mindo zijn meer dan 500 soorten vogels. Het is een perfecte locatie om vogels te spotten. Maar naast vogels vind je er ook een overvloed aan vlinders. Bovendien vind je in het nevelwoud indrukwekkende watervallen. Echter, watervallen vind je ook in andere delen van de Andes in Ecuador.
 

In de hooglanden vind je meerdere indrukwekkende kratermeren. Er zijn tours naar en over deze meren. Maar om écht met de natuur één te worden, zou je een wandeltocht naar deze kratermeren moeten maken. Je hebt de keuze uit vele wandelpaden, variërend van een dagdeel tot wandeltochten van meerdere dagen.
 

Nog een goede ervaring om te doen in de natuur van de Andes is het bezoeken van de vulkanen. De vulkanengordel bestaat in Ecuador uit 32 vulkanen. Allemaal zijn ze omgeven met nationale parken. Sommige van deze zijn open voor publiek via tours of wandelpaden. De Cotopaxi en de Chimborazo zijn de hoogste vulkanen van Ecuador met hoogten van rond de 6.000m. Aan de top vind je weinig tot geen begroeiing, eeuwige sneeuw en fantastische uitzichten.

Wat Te Doen in de Natuur van het Amazone Regenwoud?

In ’s werelds grootste jungle en meeste biodiverse plek is uiteraard veel te doen in de natuur. Het ontdekken van het Amazone regenwoud betekent tochten met gidsen maken. Zulke tours hoeven niet per se in een groep. Gidsen kunnen je ook op een privétour door de jungle begeleiden. Je kunt in ieder geval niet zelfstandig de jungle ingaan. Zonder gids is de jungle simpelweg veel te gevaarlijk.
 

Tours door het Amazone regenwoud zijn een combinatie van wandeltochten en kanotochten. Er zijn zowel eendaagse-tours als tours van meerdere dagen. Je zult veel wilde dieren en bijzondere planten tegenkomen.

Dingen om Te Doen in de Natuur aan de Pacifische Kust (Costa)

Aan de kust in Ecuador is veel meer te doen dan surfen en zonnebaden op het strand. Het is hier prachtig en de omgeving vraagt om activiteiten om de natuur verder te ontdekken.
 

Bovendien kun je tijdens wandelingen in sommige van de bossen rondom de stranden ook apen tegen komen.
 

Een tour waarbij je walvissen en dolfijnen spot is de moeite meer dan waard. Daarnaast kun je aan de Costa ook duiken of snorkelen. Maar als je het liever rustig aan doet, zijn de rustige natuurlijke stranden ook zeer aangename plekken om even bij te komen.

Wat is er nog meer in Ecuador te doen?

Hoe zou jouw (natuur) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Zie wat wij voor je kunnen betekenen