Te doen in Ecuador : Cultuur

De rijke diversiteit die dit Zuid-Amerikaanse land kent in zijn landschappen, resulteert in een even rijke diversiteit in zijn cultureel erfgoed. Waar in Ecuador je ook gaat of wat je ook besluit te doen, er is altijd een overvloed aan cultuur te vinden en te ontdekken.

Als je van cultuur houdt, dan heeft iedere regio in Ecuador wel iets anders voor jou te doen en te beleven.

 

In de Amazone kun je een inheemse gemeenschap bezoeken..
Of als je interesse hebt in kunst en geschiedenis, dan zijn Cuenca en het UNESCO stadscentrum van Quito in de Andes interessante bestemmingen.

 

vanaf Quito is het maar een 2 uur durende rit naar de ambachtelijke handwerken markt in de hooglanden van Otavalo, welke je zeker niet wilt missen.

 

Om nog maar te zwijgen over de fijnproevers, die zouden zeker de Ecuadoraanse Ceviche aan de stranden van de Pacifische kust moeten proberen.
“Toen de Spaanse imperialisten Ecuador in 1531 veroverden, konden hun moderne wapens het gebrek aan lokale kennis van de ontoegankelijke Amazone jungle niet compenseren. Ze werden verslagen door afstandsschoten met pijl en boog van de inheemse krijgers.

 

De onbebaarde langharige indiaanse krijgers die op afstand plotseling opdoken en even snel weer verdwenen, werden door de Spanjaarden aangezien voor ongrijpbare vrouwelijke strijders. Vandaar dat vandaag de dag de mythe van de Amazona’s nog steeds bestaat. Tot op de dag van vandaag hebben de indianen in de Amazones hun cultuur weten te behouden.”
yasuni man

Combineer een bezoek aan een indianen community met het prachtige Unesco oude centrum van Quito. Bezoek de ambachtelijke markt van Otavalo, probeer lokale vis gerechten aan de kust, bezoek een chocolade boer, etc. Etc., ...

Toen de Spaanse imperialisten Ecuador in 1531 veroverden, konden hun moderne wapens het gebrek aan lokale kennis van de ontoegankelijke Amazone jungle niet compenseren. Ze werden verslagen door afstandsschoten met pijl en boog van de inheemse bevolking. De onbebaarde langharige indiaanse krijgers die op afstand plotseling opdoken en even snel weer verdwenen, werden door de Spanjaarden aangezien voor ongrijpbare vrouwelijke strijders. Vandaar dat vandaag de dag de mythe van de Amazona’s nog steeds bestaat. Tot op de dag van vandaag hebben de indianen in de Amazones hun cultuur weten te behouden.

yasuni man

Videos over cultuur in Ecuador

Play Video

Chocolade

Geniet van een brede variatie aan chocolade direct op de boerderij waar het geproduceerd is. Terwijl de boer je een persoonlijke rondleiding geeft.

Quito - oud stadscentrum
Play Video

Quito

Het koloniale oude centrum van Quito, midden tussen de bergen, biedt geweldige panorama's. Er is een overvloed aan prachtige kerken.

Play Video

De Andes per Trein

Ga lekker zitten en geniet van het uitzicht: bergen, vulkanen en een immense variatie in landschappen. De trein geeft je een comfortabele tour.

Cultuur in Ecuador per Regio

Laten we de culturele diversiteiten verder opdelen om te zien wat er in Ecuador te doen is om de culturen van iedere individuele regio beter te leren kennen.

Cultuur in het Amazone Regenwoud

Inheemse gemeenschappen in het Amazone regenwoud hebben een compleet ander leven dan de rest van Ecuador. Hoe dieper je de jungle ingaat, des te meer de lokale bevolking hun authentieke culturen hebben weten te behouden. Ecuador is meer dan 3 eeuwen een Spaanse kolonie geweest. Dit heeft de hedendaagse Ecuadoraanse cultuur in sterke mate gevormd. Echter, de Spaanse heerschappij stopte waar de jungle begon. Daarom hebben inheemse gemeenschappen in de Amazone nog steeds eigen tradities, eigen religies en eigen talen.
 

Een tal van gemeenschappen zijn open voor toeristen. Deze gemeenschappen zijn trots om hun tradities, culturen en geloven te delen. Gemeenschapstoerisme in de Amazone is kleinschalig en verre van gecommercialiseerd massatoerisme. Ecuadoraanse autoriteiten steunen lokale gemeenschappen om dat zo te behouden. Bescherming van hun levensstijl en het regenwoud blijft altijd de hoogste prioriteit.
 

Gemeenschapstoerisme is interessant en onvergetelijk, maar het is meestal geen luxueus verblijf. Echter, dergelijke faciliteiten bestaan weldegelijk in het Amazone Regenwoud. Uiteraard zijn beide ervaringen ook prima te combineren. Even in een luxe hotel na een intense jungle tocht is erg aangenaam.

Culturele Activiteiten in de Andes (La Sierra)

De hedendaagse cultuur in het Andesgebergte van Ecuador is gevormd door een geschiedenis van Inca’s, Spaanse kolonisatie en een vrijheidsstrijd.
 
In Otavalo en Cotacachi vind je handwerkmarkten van de inheemse bevolking. Deze dorpen zijn vlakbij Quito en kun je beiden in één dag bezoeken. Het zijn perfecte plekken om over de markt te slenteren en souvenirs te kopen.
 
Quito is niet alleen de hoofdstad van Ecuador, maar ook het culturele centrum van het land. Het stadscentrum is eeuwen oud en het best onderhouden koloniale oude centrum van Zuid-Amerika. Het wordt gekenmerkt door prachtige pleinen, gezellige straatjes, vele extravagante kathedralen en tal van musea gericht op het koloniale, het Inca en het Pre-Columbiaanse verleden. Bovendien is Quito een bergstad. Binnen de stad zijn vele hoogteverschillen en het wordt omgeven door indrukwekkende vulkanen. Daarom vind je in Quito prachtige panorama’s.
 
Een bezoek aan Incaruïnes is nog een interessante culturele activiteiten om te doen in Ecuador. De Ingapirca is Ecuador’s bekendste Inca ruïne, maar zeker niet de enige. Er zijn meerdere ruïnes in de Andes.

Cultuur aan de kust in Ecuador (La Costa)

Veel mensen die aan Ecuador denken, denken in eerste instantie aan stranden en een kustomgeving. Uiteraard vind je niets van dit alles in het Andesgebergte of in de Amazone jungle. Echter, in de Costa vind je weldegelijk de typische kustcultuur en het strandleven.
 
De hele dag op slippers, cocktails aan het strand, een relaxte surfsfeer, vissersdorpjes en heerlijke verse visgerechten is de beste manier om de Costa in Ecuador te omschrijven.

Wat is er nog meer te doen in Ecuador?

Hoe zou jouw (culturele) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Check wat we voor jou kunnen doen!