Te Doen in Ecuador

Tjdens een vakantie van 2 a 3 weken is er erg veel te doen omdat Ecuador uit 4 hele verschillende regio’s bestaat die door de zee en de bergen van elkaar gescheiden worden. Alle regio’s verschillen qua landschap, natuur, klimaat en cultuur. In iedere regio zijn dan ook andere dingen te doen en te ervaren.

Bovendien is Ecuador relatief klein (vergelijkbaar met Frankrijk) en de infrastructuur is redelijk goed. Binnenlandse vluchten duren nooit langer dan 2 uur. Maar de meeste plekken zijn zelf via de weg te bereiken. In principe hoef je nooit langer dan 5 uur van de ene naar de andere vakantiebestemming onderweg te zijn.

Daarom is er tijdens één vakantie naar Ecuador zoveel te doen. Denk aan duiken tussen bijzondere vissen en schildpadden, wandelen op de sneeuwtoppen van vulkanen, jungle tochten, raften, Inka ruïnes, historische stadscentra etc.

Incan sites ecuador

Toerisme in Ecuador

Het toerisme in Ecuador is gestaag aan het toenemen. Reizigers beginnen langzamerhand te ontdekken wat er allemaal in Ecuador te doen is. Desondanks vind je in Ecuador nog bij lange na geen massatoerisme. Het bekendste zijn de Galapagos Eilanden. Echter, om de natuur te beschermen geldt hier een jaarlijks toeristenquotum. Ook de vele Ecuadoraanse stranden zijn erg beroemd. Je vind in Ecuador strandresorts, backpackers-surf-dorpjes, authentieke vissersdorpjes, kuststeden, maar ook onverstoorde natuurlijke stranden met bijzondere dieren.

Ondanks dat het Amazoneregenwoud en het Andesgebergte van Ecuador minder bekend zijn als toeristische bestemmingen, is er wel degelijk veel te doen. De Ecuadoraanse Amazone is de meest biodiverse plek op aarde en je vind er tal van bijzondere jungle tours. Terwijl je in de Andes juist weer tal van activiteiten in de bergen kunt doen. Bovendien kun je hier van prachtige uitzichten genieten en vind je hier een overvloed aan cultureel erfgoed uit de tijd van zowel de Inka’s als het Spaanse kolonialisme.

Te doen in Ecuador per type Activiteit

Wanneer je naar Ecuador reist, is het erg onwaarschijnlijk dat je je tot maar één regio beperkt. Daarom hebben we de activiteiten die in Ecuador te doen zijn gecategoriseerd per type activiteit in plaats van per regio. Het is hieronder opgedeeld per Avontuur, Natuur en Cultuur.

Avontuurlijke Activiteiten in Ecuador

things to do in ecuador In Ecuador en op de Galapagos Eilanden zijn enorm veel avontuurlijke dingen te doen. Als je van een actieve vakantie houdt, is Ecuador een hele geschikte vakantiebestemming.

In het Andesgebergte bereiken vulkanen hoogten tot op 6.000 meter boven zeeniveau. Van hieruit vloeien rivieren tot diep in de Amazone. Dit resulteert in activiteiten zoals raften, klimmen, abseilen, ziplinen, mountainbiken, wandelen, paardrijden.

De Galapagos Eilanden zijn een afgelegen natuurlijke parel met een overvloed aan endemische natuur. Op deze archipel ga je voor avontuur altijd de natuur in. Denk aan activiteiten zoals snorkelen, duiken, kanoën, surfen en (vulkaan) wandelen.

Net als op de Galapagos Eilanden, vind je langs de Ecuadoraanse kust (Costa) ook veel mogelijkheden om te surfen en te snorkelen. Duiken is hier ook mogelijk, maar niet zo uitgebreid als op de Galapagos. Langs de kust zijn er ook activiteiten te doen zoals paragliden, wandelen en paardrijden.

In de jungle van de Amazone kun je over de stroomversnellingen van de rivieren vanuit de Andes raften en kajakken. Bovendien zijn er avontuurlijke dingen te doen zoals abseilen, piranha vissen, in de jungle overnachten en er zijn veel (gevaarlijke) wilde dieren te zien als je met een gids op een (meerdaagse) jungle tour gaat.

Lees meer over avontuurlijke activiteiten in Ecuador.

Activiteiten in de Natuur van Ecuador

Nature Tours in Ecuador Als je tijdens je vakantie graag de natuur ingaat, heeft Ecuador een overvloed aan activiteiten voor je. De Galapagos heeft zoveel buitengewone natuur, dat het de inspiratiebron voor Charles Darwin zijn evolutietheorie was. Het regenwoud in de Amazone heeft de meeste biodiversiteit per vierkante kilometer ter wereld. En in het nevelwoud van Mindo leven meer dan 500 vogelsoorten. Bovendien vind je op de vulkanische gordel in het Andesgebergte 47 verschillende vulkanen.

Bij activiteiten die je in de natuur van Ecuador kunt doen, moet je denken aan zeedieren spotten (tijdens duiken of snorkelen), zoals haaien, zeeschildpadden, pinguïns, roggen bij de Galapagos eilanden of dolfijnen en walvissen aan de Ecuadoraanse kust. Of zoetwaterdieren, zoals alligators, roze dolfijnen en piranha’s in de Amazone. Een andere interessante activiteit in de natuur is vogels spotten. Zoals de blauwvoetgent en de Darwin finches op de Galapagos Eilanden. Of de toekan en de kolibrie in Mindo. Maar vergeet vooral ook de landdieren niet. Zoals leguanen en reuzenschildpadden op de Galapagos Eilanden. Of de apen, slangen en poema’s in het Amazoneregenwoud. Om maar een paar voorbeelden te noemen….

Ook wandelen in Ecuador is een fantastische activiteiten om tijdens je vakantie te doen. Je kunt tot vulkaantoppen wandelen om van ongekende uitzichten te genieten. Daarnaast vind je tal van wandelingen naar prachtige watervallen. Maar je kunt ook bij mooie afgelegen stranden aan de Pacifische kust wandelen. In de Amazone-jungle kan wandelen op sommige plekken soms lastiger zijn vanwege de dichte begroeiing, maar dan kom je per kano net zo goed op bijzondere plekken.

Lees hier meer over wat er allemaal in de natuur van Ecuador te doen is.

Culturele Activiteiten in Ecuador

Ecuador cultural tours De Ecuadoraanse geschiedenis over de afgelopen eeuwen valt samen te vatten tot het Inka-rijk, de Spaanse koloniale bezetting, Ecuadors strijd voor vrijheid en de altijd onafhankelijke gemeenschappen in de Amazone.

In de Andes vind je nog altijd Inka ruïnes. De Incapirca is de bekendste in Ecuador. Een bezoek aan een dergelijke plek is een goede manier om meer over de oude Inka-cultuur te weten te komen. Ten noorden van Quito, in Otavalo en Cotacachi vind je ambachtelijke handwerkmarkten van inheemse gemeenschappen. Deze gemeenschappen kleden zich nog steeds op traditionele wijze (niet als show voor toeristen) en verkopen prachtige handgemaakte producten.

In Quito en Cuenca vind je prachtige oude stadscentra. De architectuur in Quito is eeuwen oud. Het is zelfs Latijns-Amerika’s best bewaard gebleven koloniale stadscentrum. De smalle straatjes, de mooie pleinen en de vele extravagante kathedralen worden omgeven door een prachtig uitzicht op de met sneeuwbedekte vulkanen rondom de stad. Deze steden staan vol met bezienswaardigheden en musea.

Diep in het Amazoneregenwoud wonen inheemse gemeenschappen die nooit door de Spaanse imperialisten bezet zijn. Tot op heden hebben vele gemeenschappen in de Amazone de tradities, geloven en gewoontes voor hun voorouders weten te behouden. Een dergelijke gemeenschap bezoeken is een geweldige culturele activiteit om te doen in Ecuador. Lees hier meer over culturele activiteiten in Ecuador.

Ontspanning in Ecuador

De meeste dingen die er in Ecuador te doen zijn, zijn vrij actief. Er zijn echter wel degelijke hele ontspannen activiteiten.

Spa en Wellness in Ecuador

In de Andes zijn twee bekende warmwaterbronnen. Ten eerste Baños de Auga Santa, omgeven door hoge en steile bergen. De omgeving is een abseil-, mountainbike- en raft walhalla. Maar de warmwaterbronnen zelf vind je in wellness resorts die zeer ontspannen zijn.

De tweede warmwaterbron vind je in Papallacta. In deze wellness op grote hoogte is het warme water heerlijk in de koele lucht.

Stranden in Ecuador

Het strand is nog een goede manier om te ontspannen. Ecuador kent een overvloed aan prachtige stranden. Je kunt zonnebaden op verlaten stranden in nationale parken, je kunt resorts bezoeken, er zijn typische surfdorpjes met een uitgebreid nachtleven en je vind tal van rustige vissersdorpjes.

Ecuador is een van Zuid-Amerika’s kleinste en meest diverse landen. Daarom biedt het veel ervaringen in korte tijd.

Wat zou jij willen doen?

Play Video

Avontuur

Diepzeeduiken, bewandel een vulkaan, mountainbiken, raften, surfen, bergbeklimmen, paardrijden, canyoning…
Play Video

Natuur

Vulkanen, jungle, tropische eilanden, walvissen, apen, kaaimannen, piranha’s, kolibries, leguanen, haaien, schildpadden…
Play Video

Cultuur

Amazone en Andes gemeenschappen, UNESCO erfgoed stadscentrum, inheemse handwerk markten, heerlijk traditioneel eten…

Hieronder geeft de mouse-over je een overzicht van wat je waar kunt doen.

Wat zou jij willen Doen?

Avontuur

Wandelen, Diepzeeduiken, Surfen, Raften/Kajaken, Piranha Vissen, Canyoning, Mountainbiken, Bergbeklimmen, Paardrijden.

Natuur

Tropische eilanden, Snorkelen, Vulkanen, Wandelen, Wildlife, Walvissen Spotten, Stranden, Nationale Parken, Jungle (tours), Kuuroorden, Vogels Spotten, Nevelwoud, Regenwoud.

Cultuur

Inheemse Gemeenschappen, Hot Springs, Historische steden, Ambachtelijke Markten, Historische Haciendas, musea, Traditionele Keuken, Zonnebaden, Strand-/Surfcultuur, Bergtocht per Trein.

Waar zou je dat willen doen?

Klik op de regio om te zien wat daar te doen is:

Hoe zou een vakantie of backpack reis naar Ecuador eruit zien als die speciaal voor jou ontworpen was?

Wij geloven dat de beste plekken om te bezoeken en de leukste dingen om te doen verschillen per reiziger. Met ons sterke lokale netwerk kunnen we een gepersonaliseerde reis voor je organiseren.