Wat te doen op de Galapagos Eilanden?

De Galapagos Eilanden bestaan uit meer dan 120 eilanden en rotsformaties. Uiteraard hebben deze niet allemaal voorzieningen voor toeristen. Ze zijn zelfs niet allemaal bewoond. Vanaf de grotere eilanden kun je de omgeving per cruise bezoeken. De Galapagos Eilanden echter wel veel te groot om alles binnen één vakantie te bewonderen. Daarom zul je beslissingen moeten maken over wat je wel en niet wilt doen tijdens je vakantie.

Sommige eilanden staan bekend om de watersporten. Zoals snorkelen, diepzeeduiken, kajakken en surfen. Andere eilanden zijn weer geschikter voor wandelen en wilde dieren spotten. Wil je liever rustig bijkomen, dan kun je de vele prachtige en rustige stranden bezoeken die je op vrijwel alle eilanden tegenkomt.

De Galapagos Eilanden per cruise of over het land?

Als je een complete Galapagos ervaring wilt, zou je meerdere eilanden moeten bezoeken. De beste manier om dit te doen is per cruise schip. ’s Nachts word je van het ene naar het andere eiland gevaren. Er zijn tal van comfortabele, complete en efficiënte cruises. Echter, een cruise rondom de Galapagos Eilanden is best prijzig.

Het is goedkoper om één van de eilanden te kiezen (meestal Santa Cruz of Isabela) en vanaf daar dagtochten te boeken. Je zou ook je verblijf over Santa Cruz en Isabela kunnen spreiden. Er is een dagelijkse veerdienst tussen beide eilanden. De overtocht duurt ongeveer een halve dag.

Wat voor jou het beste is, hangt echt van je budget, je tijd en je interesses af.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende activiteiten op de Galapagos Eilanden.

Snorkelen op de Galapagos Eilanden

Scuba Diving in Galapagos Op de Galapagos Eilanden is snorkelen waarschijnlijk de populairste sport. Het maakt niet uit vanaf welk eiland je het wilt beoefenen (of wat je niveau is). Je zult zeeleeuwen, zeeschildpadden, pinguïns, manta’s en zelfs rifhaaien tegenkomen. Maar maak je geen zorgen, het is veilig en er zijn veel profesionele gidsen die je graag naar de mooiste plekken brengen.

Een mooie locatie om te snorkelen is Playa Mansa, een kleine baai overladen met mangroven in Puerta Ayora. Op de route van Ayora naar Pueto Villamil vind je Concha de Perla ook dit is een goede snorkellocatie.

Een uurtje verderop, richten het westen, vind je Los Túneles. Dit is een ideale snorkelplek voor beginners. Je vindt hier bijzondere bewoners, zoals fluoriserende vissen.

Ook op Isabela vind je fantastische snorkel locaties. Één daarvan is Tagus Cove, een plek om de diepte in te duiken tussen schildpadden en lavarotsen. Puente Vicente Roca staat eveneens bekend om de rotswanden langs zandbodems.

Tenslotte is Bahía Elizabeth een eenvoudige snorkel locatie op Isabela. Het water is hier rustig en kristalhelder.

Duiken bij de Galapagos Eilanden

De Galapagos Eilanden zijn één van ’s werelds bekendste duiklocaties. De archipel kent meer dan 60 duiklocaties. De meesten zijn geschikt voor zeer ervaren duikers. Maar laat dat je niet weerhouden. Er zijn duikmogelijkheden voor alle niveaus. Je vindt op de Galapagos Eilanden dagtochten, meerdaagse excursies en complete duikcruises van een week.

Er zijn duiklocaties vlak buiten de havens, maar ook plekken uren (of zelfs een hele dag) varen verwijderd van de dorpen. De Bolivar Channel is een populaire duiklocatie. Dit bevindt zich tussen de eilanden Isabela en Ferdinanda. Het staat bekend om de indrukwekkende zeedieren, zoals de majestueuze blauwe vinvis.

Veel duikers komen speciaal voor de grote diversiteiten aan haaien bij Kicker Rock naar de Galapagos Eilanden. Hier vind je bovendien veel pijlstaartroggen en exotische vissen. Kicker Rock is ideaal als je opzoek bent naar avontuur op een veilige manier.

Galapagos Eilanden Kajakken

Kajakken is een vrij nieuwe activiteit voor de Galapagos Eilanden. Minder dan 10 jaar geleden waren er nog geen gecertificeerde kajakgidsen op de archipel. Sindsdien is het populair geworden, omdat het een ideale manier is om nieuwe plekken te bereiken. Bijvoorbeeld de route van Las Grietas tot Punta Estrada is alleen per kajak te volgen. Het is een prachtige kajakroute, omdat je omgeven wordt door bruine noddy’s, fregatvogels en blauwvoetgenten.

La Lobería, in San Cristobal, is nog een goede plek om te zeekajakken. Je vindt hier vriendelijke zeeleeuwen aan de oevers. Bahía Tortuga op Santa Cruz staat bekend om de diverse flora en fauna waarmee je tijdens het kajakken omgeven wordt.

Surfen op de Galapagos Eilanden


Galapagos Islands Surfing Op de Galapagos Eilanden is het het gehele jaar surfseizoen. Maar als surfen één van de hoofdredenen van je reis is, kun je het beste tijdens het regenseizoen naar de eilanden komen (december – april). Tijdens deze periode vind je de hoogste golven. Bovendien is dit niet alleen de beste tijd van het jaar om te surfen op de Galapagos Eilanden, maar ook aan de Ecuadoraanse kust (Costa).

San Cristobal kent de meeste surfmogelijkheden. Plekken als La Loberia, Punta Carola en Tongo Reef hebben perfecte golven voor alle niveaus. El Manglecito en El Cañón zijn ook populaire surfspots , maar vooral omdat je hier de golven deelt met vele zeeleeuwen.

Santa Cruz kent ook fantastische surfstranden zoals La Ratonera en Totuga Bay. De tweede staat zelfs in de top 10 van ’s werelds mooiste stranden volgens TripAdvisor.

Als je niet een hele ervaren surfer bent en je wilt iets eenvoudigere golven, ga dan naar Isabela. El Faro, Los Tuneles en Puerto Villamil zijn prachtige plekken voor beginnende surfers.

Wandelen op de Galapagos Eilanden

Na vele dagen op en om het water van de Galapagos Eilanden, heb je wellicht zin om de prachtige landschappen van de eilanden te ontdekken. Een mooie plek om te beginnen is Sullivan Bay, op het Bartolomé Eiland. Erg indrukwekkend op dit eiland zijn de lavavelden, die door meerdere uitbarstingen gevormd zijn. Geen zorgen! De laatste uitbarsting was ruim honderd jaar geleden: 1904.

Santa Fé is eveneens een goede plek om te wandelen. Het is een klein eilandje dat je kunt verkennen door over de randen langs de zee te wandelen of door je met een boot op de kliffen te laten afzetten. Als je voor een wandeling kiest, kom je vele leguanen en zeeleeuwen tegen op paden die omgeven worden door endemische vijgcactussen (Opuntias). Naast meer dan zesduizend leguanen, is dit de habitat van een beschermde schildpadden populatie.

Vogelliefhebbers moeten zeker Seymour Norte bezoeken. Het is een eilandje van twee vierkante kilometer met eenvoudige wandelroutes. Op Seymour leven vele blauwvoetgenten en tal van koloniën fregatvogels. Bovendien zie je vele zeeleeuwen en leguanen rondom de Palo Santa Bomen die hier in groten getale groeien.

Santa Cruz is een van de grotere eilanden en heeft de meeste hotels. Wandelen tot de toppen van de Cerro Dragón, Cerro Crocker, Puntudo of Media Luna zijn prachtige ervaringen. Vanaf iedere van deze toppen heb je zicht over het hele eiland en op heldere dagen kijk je tot ver in de Stille Oceaan.

Amazone Activiteiten

Het Amazone regenwoud heeft een overvloed aan flora en fauna. Bovendien hebben lokale inheemse gemeenschappen hun authentieke culturen weten te behouden.

Andes Activiteiten

Vulkanen, bergen, nevelwouden en historische steden. Wandel in de sneeuw op de Cotopaxi of zwem onder een waterval in Mindo. Hier is zoveel te doen en zien!

Activiteiten aan de kust

Ecuador heeft ruim duizend kilometer strand op de evenaar. Je vindt hier prachtige nationale parken, perfecte golven, maar ook hele bijzondere dieren.

Hoe zou jouw (avontuurlijke) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Zie wat we voor je kunnen betekenen!