Activiteiten in de Andes van Ecuador

De bergen, vulkanen, meren, rivieren, oude stadscentra, hooglanden en bronnenbaden bieden een breed scala aan activiteiten om te doen in de Ecuadoraanse Andes; ook wel bekend als La Sierra.

Bergen en Vulkanen

De Pacific highway doorkruist Ecuador van noord naar zuid. Aan deze weg, verspreid over 2000km, kom je langs 32 vulkanen. Veel van deze vulkanen (en de omliggende nationale parken) zijn open voor het publiek. Sommige reizigers huren een auto en gaan tijdens een aantal dagen van hun vakantie van de ene naar de andere vulkaan. Terwijl anderen een tour boeken om specifieke vulkanen te bezoeken.

Cotopaxi en Chimbarazo tours

De Chimborazo en de Cotopaxi zijn Ecuadors hoogste en bekendste vulkanen. De Chimborazo is 6.268m hoog en de Cotopaxi 5.897m. Ter vergelijking: de Mont Blanc en de Mount Whitney zijn respectievelijk 4.809 en 4.421m hoog. Je lichaam heeft een aantal dagen nodig om aan de hoogte te wennen. We raden aan daar rekening mee te houden bij het plannen van je reis. Dus een vulkaan tour als je rechtstreeks van het strand komt, is misschien geen goed idee. Het is niet per se gevaarlijk, maar je kunt je misselijk voelen en hoofdpijn krijgen.

De meeste tours naar de Cotopaxi en de Chimborazo duren één volledige dag. Een paar tours zijn met overnachting. Tours zijn meestal inclusief vervoer van en naar Quito.

Cotopaxi en Chimbora Panorama tours

Op deze hoogten vind je geen vegetatie. De grond onder je voeten bestaat uit vulkanische stenen en sneeuw. De lucht die je inademt is ijl, maar het uitzicht over de Andes landschappen is indrukwekkend. Eigenlijk zijn alle tours die je hier naartoe brengen panorama tours. Het verschil zit hem erin dat sommige tours puur en alleen voor het uitzicht komen zonder verdere (sportieve) activiteiten. Via de weg kom je al op behoorlijke hoogte. Je kunt er voor kiezen nog verder naar boven te wandelen. Dit is echter niet zo gemakkelijk in de ijle lucht. Veel reizigers kiezer ervoor om simpelweg met een kop koffie of thee van het uitzicht te genieten.

Mountainbike tours op de Cotopaxi of de Chimborazo

Met een busje word je naar boven gereden. Waar de wegen eindigen blijf je nog even van het uitzicht genieten. Eventueel wandel je nog een stukje verder naar boven. Vervolgens ga je met je mountainbike over de onverharde paadjes weer naar beneden. Het is een leuke avontuurlijk activiteit te midden van prachtige natuur. Tijdens het afdalen zie je de natuur om je heen veranderen. Hoe lager je komt, hoe groener het wordt.

Beklim de Cotopaxi of de Chimborazo

De Cotopaxi of de Chimborazo beklimmen is niet voor iedereen weggelegd. Het is erg zwaar. Vooral de hoogte moet niet onderschat worden. Een goede voorbereiding maakt een wereld van verschil. Je lichaam heeft genoeg rode bloedlichaampjes nodig. Deze ontwikkel je door genoeg tijd op hoogte door te brengen voordat je aan de beklimming begint. Desalniettemin is deze uitdagen zeer de moeite waard. Jij en je gids beginnen midden in de nacht aan de tocht. Onderweg geniet je van een prachtige zonsopkomst en wanneer je de top eenmaal bereikt hebt, zul je genieten van een prachtig uitzicht.

Heuvels en Kratermeren in de Hooglanden van La Sierra

In de Ecuadoraanse Andes hebben zich over duizenden jaren meren gevormd in uitgedoofde vulkanen. Deze kratermeren zijn een stukje prachtige Ecuadoraanse natuur die een bezoek waard is.

Kratermeer boot tour

Op de kratermeren Quilotoa, Cuicocha, de Lago San Pablo en de Yawarkucha worden boottochten aangeboden. De boottochten duren een paar uur. Het water is rustig, de tours zijn ontspannen en je krijgt een mooi uitzicht over de steile krater wanden langs de meren.

De ontspannen boottochten zijn goed te combineren met een etentje in een van de restaurants die over de meren uitkijken. Naast restaurants, vind je in de omgeving ook een tal van hotels. Quilotoa is het beroemdste kratermeren onder buitenlandse toeristen. Bij de Cuicocha, de Lago San Pablo en de Yawarkucha zul je vooral Ecuadoraanse bezoekers tegenkomen.

De Quilatoa loop en andere wandelingen door de Andes

De Quilatoa loop is Ecuadors bekendste wandeling door de Andes. Tijdens deze meerdaagse wandeling kun je uit verschillende routes kiezen. Uiteindelijk brengen ze je allemaal naar het Quilatoa kratermeer. Echter, de Quilatoa loop is verre van de enige wandeling die je in la Sierra vindt. In de Ecuadoraanse Andes vind je zoveel prachtige wandelingen dat we er een volledig boek over zouden kunnen schrijven.

Vanuit Quito kun je met de Teleferico de bergen van de Pichincha in gaan. Het eeste deel van de wandeling geniet je van prachtige natuur terwijl je beneden je op de vallei uitzicht hebt over de stad Quito. Als je dichter bij de top van de Ruco Pichincha komt, wordt de wandeling pittiger en de natuur ruiger. Je kunt zelf de verschillende bergtoppen combineren in een wandeling (de Integral). Echter, we raden aan om dit alleen met een gids te doen voor je veiligheid vanwege de steile hellingen.

In Molinuco, wandel je tussen heuvels en beekjes tot je bij prachtige watervallen aankomt. In Puebloviejo bewandel je prachtige bospaden tussen guayacanes, eiken en pruimen. En vanzelfsprekend vind je op de vele vulkanen en in de omliggende nationale parken ook veel prachtige wandelroutes. Laat ons weten indien je meer informatie wilt over wandelen in La Sierra.

Paardrijden en Hacienda’s

Buiten de kleine dorpen in de hooglanden vind je tal van hacienda’s. Dit zijn voormalige Ecuadoraanse boerderijen. Veel van dezen zijn vandaag de dag omgebouwd tot hotels. Het is een mooie ervaring om hier te verblijven. Bij sommige hacienda’s zijn faciliteiten om te paardrijden. Paardrijden is een prachtige manier om de natuur in hooglanden van de Andes te ontdekken.

Baños de Agua Santa

Baños de Agua Santa vind je in het oostelijke gedeelte van de Ecuadoraanse Andes. Het ligt op de grens met het Amazone regenwoud. Er zijn hier hoge bergen en temperaturen liggen rond de 20 – 25 graden Celsius. Baños is een populaire toeristische bestemming. Dit komt door de vele activiteiten die je hier vindt. Baños is vooral aantrekkelijk voor liefhebbers van avontuur.

Avontuur in Baños

Baños is vol met canopy tours (tokkelbanen en abseilen). Het landschap met steile bergen is er perfect voor. Er zijn meerdere dagtours die je van de ene naar de andere tokkelbaan brengen. Je kunt ook zelfstandig de verschillende tokkelbanen bezoeken. Als je in het dorp een mountainbike huurt, volg je gewoon de route bergafwaarts. Onderweg kom je meerdere tokkelbanen en watervallen tegen. Je kunt je dag afronden met een wandeling langs enorme watervallen aan het einde van de route. Vervolgens neem je een taxi of bus bergopwaarts terug naar het dorp (ze nemen je fiets ook mee).

Baños de Agua Santa is ook ideaal voor raften of wildwater kajakken. Er zijn stroomversnellingen voor alle niveaus en de instructeurs zijn erg professioneel. Een van de bekendste activiteiten in Baños is de schommel aan het einde van de wereld. Op te top van een berg schommel je over de steile helling en boven een diep dal. Het voelt alsof je op het punt staat het ravijn in te springen, maar gelukkig zit je goed aan de schommel vastgegespt.

Warmwaterbronnen in Baños de Agua Santa

Baños de Agua Santa is Spaans voor wijwaterbaden. Het dorp is feitelijk vernoemd naar de warmwaterbronnen baden. Het grondwater wordt door natuurlijke processen verwarmd en naar de oppervlakte gestuwd. Dit resulteert in zeer aangename bronnenbaden. In Baños de Agua Santa vind je volledige SPA-resorts rondom deze warmwaterbronnen. Deze zijn zeer aangenaam en je geniet er bovendien van een fantastisch uitzicht over de bergen.

Bronnenbaden in Papallacta

Naast Baños de Agua Santa kent ook Papallacta natuurlijk verwarmde bronnenbaden. Papallacta bevindt zich op 3.300m boven zeeniveau. Daarom is het klimaat een beetje frisjes (rond 10 graden Celsius). In combinatie met de warme baden, is dit best aangenaam. Ook in Papallacta vind je een compleet SPA-resort rondom de bronnenbaden. Het is een ideale plek om een dag en een nacht te verblijven terwijl je van de hoofdstad Quito onderweg bent naar het Amazone regenwoud.

In papallacta kun je de warmwaterbronnen combineren met prachtige wandelingen in de omliggende bergen.

Mindo: Het Nevelwoud van Ecuador

Mindo is een beschermd biodivers nevelwoud in het westelijke gedeelte van de Ecuadoraanse Andes. Temperaturen liggen tussen de 24-28 graden Celsius. De luchten veranderen plotseling van helderblauw naar mistig. In Mindo vind je ook bergen, maar niet zo hoog als in Baños.

Mindo is een prachtige plek voor activiteiten in de natuur. Er zijn tal van tokkelbanen door het nevelwoud. Je kunt in een binnenband met de stroomversnelling van de rivier af gaan. Of je kunt tijdens wandelingen door het nevelwoud onder prachtige watervallen zwemmen.

Maar wat Mindo echt onderscheid is de grote vogelpopulatie. Er zijn meer dan 500 verschillende vogelsoorten. Zoals kolibries, toekans, parapluvogels, cotinga’s en nog veel meer. Veel van de vogels die je in Mindo tegenkomt zijn endemisch. Je vindt in Mindo dan ook vele vogelspot tours.

Culturele hoogtepunten in La Sierra

De Ecuadoraanse Andes heeft een rijke historie. Je komt hier overblijfselen van verschillende tijdperken tegen. Zoals de koloniale tijden, het Inca rijk, de precolumbiaanse periode, maar je vindt hier ook moderne steden.

Quito

Het centrale oude centrum van Quito is de perfect plek om Ecuadors cultuur te ontdekken. De Spanjaarden hebben de stad in de 16e eeuw herbouwd. Vandaag de dag is het oude centrum van Quito het best bewaard gebleven koloniale centrum van heel Latijns-Amerika.

De smalle straatjes in het Centro Histórico is vol met restaurants en cafés waar je traditioneel eten en drinken kunt krijgen. Vanuit sommige restaurants en barretjes geniet je van het prachtige panorama van deze hoofdstad te midden van Bergen.

Quito staat bekend om de vele musea en kathedralen. De indrukwekkende neogotische Básilica del Voto Nacional staat aan de rand van het oude stadscentrum. Het is de grootste kerk van geheel Latijns-Amerika. Vanaf hier ligt de San Francisco Plaza op loopafstand. Dit is Quito’s centrale plein. Hier vind je de Inglesia de San Francisco, de residentie van de president en het stadhuis.

Om een goed idee te krijgen van de geschiedenis van Quito en Ecuador als geheel, is een bezoek aan Museo de la Cuidad een aanrader. Museo Casa de Sucre is interessant om meer te weten te komen over Quito’s onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spaanse bezetter. Ook Museo del Alababo is een aanrader. Hier vind je archeologische overblijfselen van eeuwenoude culturen uit Quito.

Culturele musea als Casa Museo María Augusta Urrutia en Museo Camilo Egas geven je een kijkje in de kunstgeschiedenis van Quito.

Ingapirca

In de provincie Cañar vind je de Ingapirca ruïnes. Dit was vroeger een heilige plek voor de Incas in Ecuador. Vanaf hier bestudeerden de Incas de sterren, de maan en de zon. Tegenwoordig wordt de Ingapirca beschouwd als Ecuadors belangrijkste Precolumbiaanse archeologische locatie. Het is eveneens een van de best behouden en grootste Inca plaatsen van de Andes. Daarom is het een goede plek om meer te weten te komen over de religie, politiek, wetenschap en tradities van het oude Inca-rijk.

Otavalo en Cotacachi

2 uur rijden ten noorden van Quito vind je de traditionele handwerkmarkten Otavalo en Cotacachi. Otavalo is de meest toeristische van de 2.

Op de markt in Otavalo verkopen meerdere inheemse families hun hoogkwalitatieve handwerkproducten. De meeste producten zijn gemaakt van alpaca wol. Denk aan poncho’s, jassen, dekens, tapijten, broeken, etc. Alles wat ze hier verkopen wordt gekenmerkt door de authentieke kleurrijke style van de Andes. Dit is de perfecte plek om je souvenirs te kopen.

15 minuten ten noorden van Otavalo vind je Cotacachi. Dit dorp is minder bekend onder toeristen, maar zeker een bezoek waard. Terwijl Otavalo bekend staat om de kleurrijke alpacawol producten, wordt de markt van Cotacachi meer gekenmerkt door leerproducten. Je zult versteld staan van de hoge kwaliteit van de handgemaakte schoenen, portemonnees, leren jassen, hoeden en alle andere producten die de lokale bevolking van leer maakt. Cotacachi is meer dan een souvenirs markt. De producten die je hier vindt zijn moderne ontwerpen van hoge kwaliteit en gaan jaren mee.

Op deze pagina hebben we de meest populaire locaties in de Andes van Ecuador besproken. Voor meer reis ideeën, inclusief bestemmingen buiten de gebaande paden in Ecuador verwijzen we je naar onze blog artikelen. Of als je enige andere vragen over Ecuador hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Galapagos Activiteiten

Deze archipel met 120 eilanden en rotsformaties biedt activiteiten in de prachtige natuur tussen de vele bijzondere diersoorten in het water en op het land.

Amazone Activiteiten

Het Amazone regenwoud heeft een overvloed aan flora en fauna. Bovendien hebben lokale inheemse gemeenschappen hun authentieke culturen weten te behouden.

Activiteiten aan de Kust

Ecuador heeft ruim duizend kilometer strand op de evenaar. Je vindt hier prachtige nationale parken, perfecte golven, maar ook hele bijzondere dieren.

Hoe zou jouw (avontuurlijke) vakantie of backpackreis eruit moeten zien?

Zie wat we voor je kunnen betekenen!