Tortuga Bay - Galapagos Islands

Galapagos Eilanden: Wat kun je verwachten?

Alles wat je moeten weten over reizen naar de Galapagos Eilanden

Ben je aan het nadenken over wat je volgende reisbestemming zou moeten worden? In dit artikel lees je waarom de Galapagos Eilanden volgens velen een van de meest bijzondere plekken ter wereld is.

Deze authentieke vulkanische archipel is niet alleen een van de bekendste plekken van Ecuador, maar van Zuid-Amerika als geheel. Dat is niet voor niets. Deze eilandengroep biedt alles wat je tijdens een natuurlijke en/of avontuurlijke vakantie zoekt. Er is heel veel te doen; er is een overvloed aan bijzondere flora en fauna; je vindt voldoende keuze tussen ontspanning en avontuur; het is altijd heerlijk weer in een paradijselijke omgeving.

Leguaan - Galapagos Islands

Wat is zo bijzonder aan de Galapagos Eilanden?

Bezoekers aan de Galapagos Eilanden merken regelmatig op dat deze plek echt uniek in de wereld is. De eilandengroep  bevindt zich 1.000 km uit de Ecuadoraanse kust, diep in de Stille Oceaan en exact op de evenaar. Voor de Ecuadoraanse autoriteiten en de lokale bevolking is behoud van de authentieke natuur een absolute prioriteit. En daar hebben ze alle reden toe!

Het is algemeen bekend dat de Galapagos Eilanden de belangrijkste inspiratiebron van Charles Darwins evolutietheorie waren. Een kwart van de dieren is endemisch. Dat wil zeggen dat ze een eigen evolutie hebben doorgemaakt die uniek is in de wereld. Bij sommige diersoorten verschilt de evolutie zelf per eiland binnen de archipel. Dit komt doordat de Galapagos eilanden pas sinds een paar honderd jaar door de mensheid is ontdekt. De meeste wilde dieren hebben geen angst voor mensen. Zeeleeuwen, leguanen, grote schildpadden en darwinvinken kom je overal op straat tegen.

Als je een natuurliefhebber bent, is de Galapagos een paradijs die je niet wilt missen. Dit geconserveerde juweeltje is overstelpt met ongerepte landschappen, unieke wilde dieren, heerlijk weer en vriendelijke mensen. Het maakt niet uit of je opzoek bent naar avontuur of ontspanning. Je zult hier ontdekken waarom men de Galapagos eilanden de betoverende eilanden noemt.

Reuzenschildpad - Galapagos Eilanden

Wat te doen op de Galapagos Eilanden?

De galapagos kent meer dan 120 eilanden en rotsformaties. Sommigen zijn zo klein dat ze niet bevolkt of zelfs niet te bezoeken zijn. Vanaf de grootste eilanden kun je per boot (cruise, pont, dagtours) de rest van de archipel bezoeken. Het hangt volledig af van wat je graag zou willen doen. Sommige eilanden staan bekend om watersporten zoals snorkelen, duiken, kajakken en surfen. Andere eilanden zijn meer geschikt om te wandelen en wilde dieren te spotten. Bovendien is er een overvloed aan prachtige verlaten (en soms beroemde) stranden te vinden.

De Galapagos Eilanden per cruise of op het land?

Voor een complete Galapagos ervaring zou je meerdere eilanden moeten bezoeken. Het meest efficiënt is om dit per cruise te doen. Deze vaart tijdens de nacht, zodat je in de ochtend bij een ander eiland wakker wordt. Er zijn tal van comfortabele, complete en efficiënte mogelijkheden. Een verblijf op een cruiseschip is echter wel een stuk prijziger dan een verblijf op één van de eilanden.

Als je op een eiland verblijft, kun je de grotere eilanden ook per veerpont bereiken. Je moet er wel rekening mee houden dat een enkeltje per pont zo 4 uur (of langer) kan duren. Dus een dagje heen en weer kan krap zijn. Als alternatief kun je ook vanaf een vast eiland dagtours plannen. Als je twijfelt, helpen we je graag met het maken van de juiste keuze.

Snorkelen

Op de Galapagos eilanden is snorkelen waarschijnlijk de meest beoefende sport. Het maakt niet uit op welk eiland je bent (of wat je niveau is). Er zijn mogelijkheden in overvloed. Je zult tal van dieren zien, zoals zeeleeuwen, zeeschildpadden, pinguïns, manta’s, pijlstaartroggen, prachtig gekleurde visjes en zelfs rifhaaien. Je kunt zelfstandig aan de stranden snorkelen of met professionele gidsen bijzondere plekken opzoeken. Snorkelen bij de Galapagos Eilanden is bovendien erg veilig.

Een mooie plek om te snorkelen is de Playa Mansa, een kleine met mangrove overladen baai in Puerto Ayora. Op de route van Ayora naar Peurto Villamil vind je  Concha de Perla. Dit is nog een populaire plek niet ver van de haven. Een uurtje verder op, in westelijke richting vind je Los Túneles. Deze plek is ideaal voor minder ervaren snorkelaars. Je komt hier onderwater fantastische fauna tegen zoals fluoriserende visjes. Bovendien zijn de riffen hier kleurrijk.

Ook op Isabela vind je drie ongelooflijke plekken om te snorkelen. Een van hen is Tagus Cove, een snorkellocatie tussen lavarotsen en vol met zeeschildpadden. Ook Puente Vicente Roca staat bekend om zijn rotsachtige, zanderige bodems. Je zwemt hier langs de rotswanden terwijl je van het leven in de onderwaterwereld geniet. Tot slot is Bahía Elizabeth een iets eenvoudigere plek om te snorkelen. Het water is hier kalm en kristalhelder.

Snorkelen - Galapagos Eilanden

Duiken

Als je de diepere delen van de Stille Oceaan wilt ontdekken moet je gaan diepzeeduiken. De Galapagos Eilanden kennen meer dan zestig duiklocaties. De meesten zijn geschikt voor ervaren duikers. Maar laat dat je als minder ervaren duiker niet weerhouden. Er zijn ook tal van prachtige plekken voor beginners. Je vindt zowel dagtours als complete meerdaagse duikcruises.

Je vindt sommige duiklocaties vlak buiten de havens. Anderzijds zijn er ook plekken om te duiken die uren (of zelfs een dag of nacht) varen van de eilanden verwijderd zijn. Een populaire duiklocatie is de Bolivar Channel. Dit bevindt zich tussen de eilanden Isabela en Fernandina. Het staat bekend om de buitengewone fauna, zoals de majestueuze blauwe vinvis.

Tijdens het duiken bij de Galapagos Eilanden zul je vooral veel haaien tegenkomen. Kicker Rock is een populaire duikplek vanwege de grote diversiteit aan haaien. Bovendien vind je hier een heleboel pijlstaartroggen en exotische vissen. We raden deze plek aan als je opzoek bent naar een avontuurlijke en toch veilige ervaring.

Duiken - Galapagos Eilanden

Kajakken

Kajakken is een vrij nieuwe activiteit voor de Galapagos. Nog maar sinds 5 jaar zijn er de eerste gecertificeerde kajakgidsen binnen de archipel. Sindsdien is het vlot populair geworden, omdat je per kajak op prachtige plekken kunt komen die anders niet bereikbaar zouden zijn. Bijvoorbeeld de route vanaf  Las Grietas naar Punta Estrada is alleen met een kajak te doen. Dit is een prachtige kajakroute, omdat de bruine noddy, de fregatvogel en de blauwvoetgent hier altijd rondvliegen.

La Lobería, in San Cristobal is nog zo’n mooie kajaklocatie. Je vindt hier vriendelijke zeeleeuwen (leones marinos) langs de oever. Naar deze dieren is Lobería (wolven) dan ook vernoemd. Bahía Tortuga in Santa Cruz is ook zeer geschikt om te kajakken. Deze locaties staan bekend om hun diverse fauna.

Surfen

Op de galapagos eilanden zijn er het hele jaar surfmogelijkheden. Maar de hoogste golven vind je hier tijdens de wintermaanden (geen zorgen, het is er altijd zonnig en warm). Dit komt door een noordelijke stroming in de Stille Oceaan tijdens deze periode. Dan zul je hier surfliefhebbers van over de hele wereld tegenkomen.

San Cristobal is de belangrijkste surfbestemming van de archipel. Plekken als La Lobería, Punta Carola  en Tongo Reef hebben perfecte golven voor surfers van alle niveaus. El Manglecito en El Cañón zijn eveneens populaire plekken om te surfen, maar vooral vanwege de prachtige natuurlijke omgeving.

Op Santa Cruz vind je prachtige surfstranden zoals La Ratonera  en Tortuga Bay. Deze laatste is volgens Tripadvisor één van de top 10 stranden ter wereld.

Beginnende surfers die opzoek zijn naar eenvoudigere golven terwijl ze van een prachtig landschap genieten, kunnen het beste op Isabela terecht. El Faro, Los Túneles en Puerto Villamil zijn prachtige plekken voor deze ervaring.

Wandelen door Vulkanische landschappen

Na een aantal dagen aan de zee, heb je wellicht behoefte aan een wandeling om van de prachtige landschappen van de Galapagos Eilanden te genieten. Een goede plek om mee te beginnen is Sullivan Bay op het eiland Bartolomé. De belangrijkste attractie is de lavavelden die door verscheidene uitbarstingen ontstaan zijn. Geen zorgen, de laatste eruptie was in 1904.

Ook Santa Fé is erg geschikt om te wandelen. Het eiland is vrij klein. Santa Fé is op twee manieren te  verkennen. Door een rondwandeling over het eiland of per boot langs de kliffen. Als je voor een wandeling kiest, kom je langs leguanen, zeeleeuwen en paden vol met endemische cactussen (opuntias). Er wonen op Santa Fé meer dan zesduizend leguanen. Daarnaast vind je hier ook een beschermende schildpaddenpopulatie.

Vogelliefhebbers zouden Noord-Seymour moeten bezoeken. Dit is een twee vierkante kilometer groot eiland met eenvoudige wandelpaden. Seymour is het thuis van koloniën blauwvoetgenten (blue-footed booby) en fregatvogels. Daarnaast vind je hier leguanen en zeeleeuwen tussen de Palo Santo bomen.

Tot slot Santa Cruz. Dit is een van de dichtst bevolkte eilanden, maar leent zich toch prima om prachtige natuur te ervaren. De routes tot de toppen van de Cerro DragónCerro CrockerPuntudo of Media Luna zijn fantastische wandelingen. Op een heldere dag, kun je van elk van deze toppen over het hele eiland kijken.

Wandelen Galapagos Eilanden

Omschrijving van ieder van de Galapagos Eilanden

Je zou maanden op de Galapagos Eilanden kunnen verblijven, terwijl je iedere dag weer andere plekken, natuur en avontuur ontdekt. Om je te helpen de bomen in het bos te zien, vind je hieronder een overzicht van de hoogtepunten van de belangrijkste eilanden.

Isla Santa Cruz

Las Grietas del Amor (het rif van de liefde) of simpelweg Las Grietas wordt omgeven door het typisch vulkanische landschap van Santa Cruz. Je kunt hier tussen twee grote rotsformaties zwemmen of snorkelen.

Niet al te ver buiten het dorpje Puerto Ayora, vindt je één van ’s werelds mooiste stranden: Tortuga Bay. Je komt er via een goed begaanbaar pad van zo’n 2,5 km. Onderweg kom je tussen de cactussen tal van lavahagedissen tegen. Eenmaal aangekomen vind je twee stranden: Playa Brava en Playa Mansa. Aan Playa Brava kun je niet zwemmen vanwege de stroming. Echter, Playa Mansa is ideaal om te zwemmen. Onder de mangroven aan het einde van het strand, vind je schaduw ter beschutting van de sterke Ecuadoraanse zon.

Een goede plek om meer te weten te komen over de flora en fauna van de Galapagos Eilanden is het Charles Darwin Research center.  Dit is het centrum van de wetenschap, het onderzoek en de bescherming van de natuur van de archipel.

Op twee naastgelegen boerderijen kun je de meest iconische dieren van de Galapagos eilanden van dichtbij zien. Namelijke de reuzenschildpadden. El Chato is de bekendste van de twee. Je vindt de schildpaddenboerderijen zo’n 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

Op de vismarkt van Puerto Ayora zie je waar de lokale restaurants hun verse vis en kreeft vandaan halen. De pelikanen en zeeleeuwen zitten hier met smacht te wachten op eventuele niet verkochte restjes.

Galapagos - isla de amor

Isla Isabela

Isabela heeft de grootste en meest actieve vulkaan van de Galapagos Eilanden: Sierra Negra. De laatste eruptie is nog vrij recentelijk, in 2018. De vulkaan is zo’n half uur vanaf Villamil en het wordt vrij veel bezocht. De Sierra Negra heeft één van de grootste kraters ter wereld. Bovendien vind je rondom de vulkaan prachtige en unieke flora en Fauna. La Bocanilla is de beste plek om de caldera (komvormige krater) van de Sierra Negra te zien en is zo’n anderhalve kilometer vanaf de paradero (activiteit).

Langs de hellingen van de Sierra Negra vind je de Trillizos. Het hoogste punt is maar 500m. De top bereiken is dus vrij eenvoudig, maar de uitdaging zit hem in de afdaling de begroeide grotten in.

Tintoreras en Túneles zijn populaire watersport locaties. Tintoreras is vernoemd naar een kleine haai die in deze omgeving woont. Tijdens eb zie je de haaien zwemmen. De omgeving van Tintoreras kenmerkt zich door kleine onbewoonde eilandjes met verlaten stranden. Per kajak bereik je deze isletas. Túneles is eveneens een kajakbestemming. Echter, het staat vooral bekend als snorkellocatie. Net als Las Grietas op Santa Cruz wordt het gekenmerkt door de rotsformaties.

Isla de San Cristóbal

Isla Lobos is de perfecte plek om samen met speelse zeeleeuwen te zwemmen. Dit kleine eilandje vlak uit de kust van San Cristóbal is zo’n 10 km verwijderd van Puerto Baquerizo Moreno en is ideaal om te duiken. Verschillende soorten zeeleeuwen zullen samen met je onder water zwemmen. Deze duiklocatie is vooral geschikt voor ervaren duikers.

Één van de meest bekende plekken van San Cristobal  (en de Galapagos Eilanden) is Kicker RockLeón Dormido (zoals de Ecuadoranen het in het Spaans noemen) is het overblijfsel van vulkanische rotsen die zijn uitgehold door de stromingen van de zee. Kicker Rock steekt zo’n 150m boven de zee uit en je kunt er alleen per boot en met een gids komen. Deze unieke rotsformatie is omgeven met bijzondere fauna. Daarmee is het een avontuurlijke en bijzonder plek om te duiken of te snorkelen.

Een goede plek om te wandelen is  Punta Pitt, aan de oostelijke kant van het eiland. Vanwege het erosieproces heeft de bodem hier hele levendige kleuren. Punta Pitt heeft een fantastisch uitzicht over de prachtige landschappen van de Galapagos.

Zeeleeuw op de Galapagos Eilanden

Isla Floreana

Floreana was een van de eerst bewoonde eilanden van de Galapagos vanwege de aanwezigheid van zoetwater. Vandaag de dag is dit authentieke paradijsje maar dunbevolkt. Parta-Alta is een van de meest bezochte plekken van Floreana. Ondanks dat de wandeling niet hoger dan 450m boven zeeniveau komt, is het pad toch vrij pittig.  Asilo de la Paz (vredeshaven) is de belangrijkste attractie van Floreana. Deze heuvel was een rustplaats voor de eerste kolonisten. En dan met name de dichtbijgelegen piratengrot.

Playa Negra (zwart strand), in Puerto Velasco Ibarra, heeft een uniek landschap vergelijken met de rest van de archipel. De zwarte kleur van het zand staat in contrast tot de rest van de omgeving. Dit is een perfecte plek voor foto’s. Niet alleen vanwege de kleur van het strand, maar ook vanwege de zeeleeuwen die hier rondzwemmen.

La Lobería op Isla Floreana is vergelijkbaar met Isla Lobos op San Cristobal. Het is een prachtige plek om te snorkelen. Loberia heeft naast zeeleeuwen nog een heleboel andere prachtige fauna.

Strand Floreana

Isla Seymour Norte

Op het eerste gezicht lijkt  Seymour minder interessant dan de andere eilanden van de Galapagos. Maar dat zou een misvatting zijn. Dit droge smalle eilandje is een waar vogelparadijs. Het zit vol met koloniën fregatvogels en blauwvoetgenten (blue footed boobies). Het is daarom geen kunst om hun unieke nesten te ontdekken en waarschijnlijk zelfs hun paringsritueel te zien.

Je vindt hier bovendien een van de grootste zeeleeuwenkolonies van de Galapagos Eilanden. Ook hier kun je prima met de zeeleeuwen snorkelen. Het water rondom Seymour is helderblauw. Als je droog wilt blijven, kun je op het eiland ook prima tussen de vogels wandelen. Nergens kom je hoger dat 30 meter boven zeeniveau en het hele eiland is niet meer dan twee vierkante kilometer.

blauwvoetgent

Isla Bartolomé

Het eiland Bartolomé bevindt zich ten zuiden van Isla Santiago. Door velen wordt Bartolomé gezien als het eiland met het mooiste landschap van de volledige Galapagos Eilanden. De reden hiervoor zijn de surreële kleuren van de bodem tot aan de top van de vulkaan. Nadat vulkanische erupties het eiland hebben gevormd, hebben duizenden jaren van erosie geresulteerd in rood, blauw, geel en groen getinte rotsen.

Een wandeling naar de top van Bartolomé kost je niet meer dan drie kwartier en is goed te doen. We raden aan om in de vroege ochtend te gaan. Tijdens de middag is een wandeling niet onmogelijk, maar met de sterke middagzon zul je in de ochtend meer van het prachtige landschap genieten.

Op Bartolomé is een grote pinguïnkolonie gehuisvest. Als je wilt, kun je tussen de pinguïns snorkelen. Om volledige van het eiland te genieten zou je er één volle dag moeten zijn. De tocht ernaar toe met de boot is vrij lang. Dagtours naar Bartolomé vanaf Santa Cruz vertrekken daarom erg vroeg in de ochtend.

Isla Pinzón

Pinzon  is een snorkelparadijs. Het eiland is niet ver ten westen van Santa Cruz. Omdat Pinzon beschermd is, mag je er niet zelfstandig naar toe. Je kunt er alleen met een lokale tour en gids komen. Ondanks dat de meeste tours zich vrijwel exclusief op snorkelen richten, is het zeker niet eenzijdig en zeker wél de moeite waard!

Pijlstaartroggen, dolfijnen, leguanen, zeeleeuwen, zeeschildpadden en zelfs (witpunt-) haaien zul je zien zwemmen tijdens het snorkelen bij Pinzón. Het is een goede omgeving voor zowel gevorderde als beginnende snorkelaars. Zelfs als beginner zul je hier een goede indruk krijgen van het diverse zeeleven rondom de Galapagos Eilanden.

Ondanks dat Pinzón een erg klein eiland is, heeft het toch erg veel te bieden.

Isla Santa Fé

Het mysterieuze Santa Fé bevindt zich eveneens in de buurt van Santa Cruz, maar dan ten oosten. Volgens wetenschappelijke schattingen heeft Santa Fé, met zo’n vier miljoen jaar, de oudste vulkaan van de Galapagos Eilanden. Het eiland heeft geen enkel zoetwaterbronnen. Landdieren hebben zich hier evolutionair op aangepast. Zo overleven er hier geiten door zeewater te drinken.

Santa Fe is nooit door mensen bewoond. Dit maakt de evolutie van het eiland des te interessanter. Je vindt hier een endemische leguaan genoemd Conolophus pallidus (iguana terrestre de Santa Fe).

Ook de wateren rondom Santa Fe zijn zeer geschikt om te snorkelen. Met name in de omgeving van  Barrington Bay.

Puerto Ayora - Galapagos

Hoe kun je de Galapagos Eilanden het beste bezoeken?

Er zijn alleen directe vluchten naar de Galapagos eilanden vanaf Quito en Guayaquil. Iedereen moet bij de check-in in het bezit zijn van een transit control card (20 dollar). Beide luchthavens hebben een speciale balie waar deze kaarten te krijgen zijn. Houd er rekening mee dat je de transit control card ophaalt direct voordat je in de rij van de check-in voor je vlucht aansluit. Rijen bij de balie voor de transit control card kunnen soms zo’n drie kwartier duren.

Om de transit control card te verkrijgen, kun je gevraagd worden om bewijs van een retourticket, een reservering van je verblijf voor de volledige periode en een negatieve COVID-19 test (max. 72 uur oud).

Als je op de Galapagos Eilanden aankomt, moet je 100 dollar betalen voor toegang tot het nationale park (ga pinnen op het vliegveld van Quito of Guayaquil!). Dit betaal je voor je het vliegveld verlaat, omdat de volledige Galapagos in feite het nationale park zijn. Je krijgt bij je betaling een registratiekaart. Gooi deze niet weg! Want als je de archipel verlaat, moet je deze weer inleveren.

De Galapagos Eilanden hebben een jaarlijks quotum van 220 duizend toeristen. Tijdens je rondreis door Ecuador wil je deze magistrale archipel niet missen! De rest van Ecuador is veel flexibeler voor het maken van reisplannen. Dus wanneer je je vakantie naar Ecuador specifiek begint te maken, kun je het beste beginnen met te kijken naar beschikbaarheid op de Galapagos Eilanden.

Geschreven door: Juan Fernando Ricaurte

Op zoek naar meer informatie over reizen naar de Galapagos Eilanden of Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment