Chimborazo

Natuur in Ecuador & Galapagos: Wat te Doen?

Een overzicht van Ecuadors diverse natuur

Tijdens een vakantie naar Ecuador is werkelijk een heleboel te doen en te zien. Dit artikel richt zich specifiek op Natuur. “Diversiteit” zou het beste woord zijn om de natuur in Ecuador te beschrijven. Dit Zuid-Amerikaanse land staat bekend om zijn 4 verschillende micro-klimaten: (1) De warme Pacifische kust, (2) de hooglanden van de Andes, (3) de Amazone Jungle en (4) de subtropische Galapagos Eilanden.

We hebben 6 dingen geselecteerd waarvan wij denken dat ze het meest interessant zijn om te doen wanneer je Ecuador wilt bezoeken en van natuur houdt. Je vindt ze hieronder in willekeurige volgorde.

-1- walvissen spotten in Puerto Lopez of de Galapagos Eilanden

Van juli tot september komen bultrugwalvissen samen aan de kust van Puerto Lopez. Vanwege het warme water in deze tijd van het jaar is het hier aangenaam voor hun kalveren. Dit rustige kuststadje ligt zo’n 90 kilometer ten zuiden van de stad Manta. Ieder jaar komen zowel Ecuadoranen als buitenlanders naar Puerto Lopez om het indrukwekkende spektakel van het samenkomen van deze walvissen te aanschouwen. De meeste toeristen boeken dagtours om dichter bij de walvissen te komen. Echter, er zijn ook tal van toeristen die per kajak dichterbij proberen te komen.

Tours om walvissen te spotten duren over het algemeen één volle dag. Boten verstrekken vanuit Puerto Lopez vroeg in de ochtend om binnen een goede en veilige afstand van de walvissen te komen. Het vergt enig geduld, maar tijdens het hoogseizoen is het zeer gebruikelijk om meerde walvissen op een dag te zien.

Walvis Pacifische kust

Tijdens dezelfde periode is het walvissen hoogseizoen op de Galapagos Eilanden. Buiten het hoogseizoen is het ook mogelijk om walvissen te spotten. Dan moet je echter wel iets meer geluk hebben.

-2- Wandelen in Ecuador in de Andes en aan de Pacifische kust

Ecuador biedt een breed scala aan wandelmogelijkheden. Genoeg om een volledig boek over te schrijven. Voor dit artikel hebben we een aantal hoogtepunten geselecteerd.

Wandelen in de Andes

De Andes staat bekend om de hooglanden, bergen en vulkanen. Hier vind je vele prachtige wandelroutes. Er zijn hier tal van nationale parken. De meeste van deze parken zijn naar vulkanen vernoemd. De vele vulkanen in de Andes hebben namelijk een significante rol gespeeld in de ontwikkeling van de lokale natuur. Je kunt tot op de toppen van vulkanen zoals de  Cotopaxi en de Chimborazo wandelen. Veel wandelaars kiezen voor de meerdaagse Quilotoa-loop. Deze wandeling door de hooglanden eindigt aan het kratermeer de  Quilotoa.

quilatoa hike

Twee wandelingen die minder bekent zijn onder toeristen, maar wel populair bij de Ecuadoranen zijn de Rucu en de Refugio de la Vida Silvestre Pasochoa. Rucu bevindt zich in de bergen net buiten de hoofdstad Quito. Je komt hier met de Teleferico. Deze wandeling geeft je een prachtig uitzicht over de hoofdstad van Ecuador.

Refugio de Vida Silvestre Pasochoa is ongeveer een uur vanaf Quito met de auto. Hier vind je tal van mooie beekjes, watervallen en panorama’s.

Wandelen aan de Pacifische Kust

Aan de Pacifische kust, zo’n 20 kilometer ten zuiden van Manta, vind je de  Wildlife Coastal Pacoche refuge. Hier ben je tijdens je wandeling omgeven door apen. We raden aan om met een gids te wandelen. Die weten exact waar alle wilde dieren zich verstoppen. Zonder een gids zul je een stuk minder dieren zien.

Nog een prachtige locatie voor een wandeling is het nationale park Machalilla. Dit is vlakbij het eerder genoemde walvissen kustplaatsje Puerto Lopez. Hier vind je een aantal indrukwekkende panorama’s. Bovendien kun je je wandeling perfect combineren met een stop aan het strand om te zwemmen om even af te koelen.

Machalilla national park

Wandelingen aan de Pacifische kust zijn prachtig. Je moet ze echter wel goed plannen en voorbereiden, want het kan er erg heet zijn.

-3- de Galapagos Eilanden

Ook de eilanden van de  Galapagos lenen zich perfect voor wandelingen. Echter, deze subtropische archipel heeft zoveel meer dan dat te bieden. De natuurlijke bezienswaardigheden gaan naadloos samen met de uitzonderlijke fauna.

De jungle van de Amazone, de vulkanen in de Andes en de stranden aan de Pacifische kust zijn allemaal een bezoek aan Ecuador waard. Echter, de Galapagos Eilanden zijn voor menigeen de kers op de taart. Er is maar één Galapagos in de wereld. Een bezoek aan deze archipel is werkelijk uniek. Als je een natuurliefhebber bent, zouden de Galapagos boven aan je to-do-lijst moeten staan als je Ecuador bezoekt.

De afgelegen situering van de Galapagos Eilanden heeft voor buitengewone natuur gezorgd

De Galapagos Eilanden liggen zo’n 1.000 km uit de kust in de Stille Oceaan. Pas sinds een paar honderd jaar hebben mensen deze vulkanische archipel ontdekt. Hierdoor hebben de lokale wilde dieren zich kunnen ontwikkelen als nergens anders ter wereld. Daarom waren de Galapagos Eilanden de belangrijkste bron van inspiratie voor Charles Darwins evolutietheorie. Een bezoek aan deze eilandengroep is een buitengewone ervaring. De meeste wilde dieren zijn niet bang voor mensen en je voelt je werkelijk als een gast in een dierenwereld.

Je komt grote schildpadden tegen tijdens een wandeling. Op de prachtige stranden vind je leguanen. Tijdens het zwemmen kan een nieuwsgierige zeeleeuw je op komen zoeken. Op de lokale markten hangen zeehonden rond bij de viskraampjes. Je vindt er ook tal van bijzonder vogels zoals de blauwvoetgent. Bovendien vind je op de Galapagos Eilanden pinguïns. En nog een heleboel meer…

Leguanen op de Galapagos eilanden

Dat zijn alleen nog maar voorbeelden van wat je op het land vindt. De Galapagos Eilanden zijn ook een droombestemming om te duiken. Je vindt er haaien (walvishaai, witpuntrifhaai, hamerhaai), roggen, zeeleguanen, schildpadden, dolfijnen, etc. Veel diepzeeduikers nemen een meerdaagse cruise om van één hotspot naar een andere te gaan. Als je niet wilt duiken, is snorkelen een prima alternatief. Ook dan zul je een heleboel bijzondere dieren zien.

Galapagos Shildpad

De landschappen van de Galapagos zijn als geen ander tropisch eiland

Laten we vooral de landschappen van de Galapagos Eilanden niet vergeten. Deze afgelegen vulkanische eilanden zitten vol met prachtige natuurlijke bezienswaardigheden. Zoals de witte stranden van Tortuga Bay, de  zwarte stranden van Floreana of de rotsformaties van Santa Cruz.

zeeleeuwen genieten van de zon op tortuga bay

Vanzelfsprekend wil je op een vulkanische archipel de vulkanen niet overslaan. Het vulkanische eiland Isla Bartolomé  staat bekend om  Playa Dorada (het gouden strand) en de Galapagos pinguïns.

 

De Sierra Negra Vulkaan is een van ’s werelds grootste vulkanen. Hier vind je verschillende kleuren grond, omdat de vulkaan verschillende lagen vanuit de aarde naar buiten gespuwd heeft. Je kunt nog steeds lava en rook naar buiten zien komen, omdat dit de meest actieve vulkaan van de Galapagos is.

-4- De Ecuadoraanse Volcano Avenue

We gaan terug naar de Andes, op het vaste land van Ecuador, voor meer over de vulkanen. Zoals de Duitse ontdekkingsreiziger en wetenschapper Humboldt zei: “Ecuadoranen zijn bijzondere wezens. Ze slapen rustig te midden van brullende vulkanen”.

De Andes-vulkanische gordel kruist exact door het middel van Ecuador. Via de Pan-American Highway, kom je binnen 200 km vele vulkanen tegen.

Cotopaxi,  Quilotoa en Chimborazo zijn de bekendsten. Echter, Ecuador kent in totaal 48 vulkanen. 27 van deze zijn volgens het  Ecuadoraans Geofysisch Instituut ‘potentieel actief’. Dit betekent dat ze momenteel niet actief zijn, maar ieder moment actief kunnen worden. Daarom worden ze door de overheid voortdurend gemonitord.

Cotopaxi - Ecuador

De Cotopaxi had het afgelopen decennium een aantal lichte activiteiten. Het meest recente was as spuwen in 2017.  Sangay is momenteel het meest actief. Het is ver van de bewoonde wereld, maar rook en lava is vanuit de verte te zien.

Je kunt op verschillende manieren van de vulkanen in Ecuador genieten. Er zijn dagtours die over het algemeen in Quito beginnen. Met een huurauto kun je zelfstandig naar de nationale parken rijden. Veel vulkanen hebben prachtige wandeltochten in de omgeving. Of je kunt je naar boven laten rijden en per mountainbike weer naar beneden gaan. Je kunt zelfs tot boven de 5.000m gaan bergbeklimmen. Maar deze beklimmingen zijn zwaar en niet voor iedereen weggelegd.

-5- Wilde dieren spotten in de Amazone

De bekendste landschappen van Latijns-Amerika zijn de Andes en de Amazone. Beide gebieden vind je in Ecuador. De Andes hebben we al besproken, maar de Amazone is zeker ook een bezoek waard. De Amazone reikt van Venezuela tot Bolivia en van Ecuador tot Brazilië. In de oostelijke helft van Ecuador, begint de Amazone waar de Andes eindigt.

Vanwege de dichte en ongerepte natuur in deze jungle, zijn rivieren een essentieel deel van de infrastructuur. Alles verplaatst zich per kano, daarom is het meeste menselijke (!) leven bij rivieren.

In de Ecuadoraanse jungle is de Napo de belangrijkste rivier. Bijna iedere toer die je neemt, begint en eindigt per kano in deze rivier. De Napo ontspring aan de voet van de Cotopaxi. Het stroomt via Papallacta en Baños bij Tena de Amazone binnen. De rivier stroom vervolgens recht door de Ecuadoraanse Amazone om uiteindelijk in het westen de grens met Peru over te steken.

Sucumbio Amazon

De diversiteit aan wilde dieren in de Amazone is even groot als die van de flora. Om wilde dieren te spotten heb je een gids nodig. Ten eerste, omdat de gids weet waar je de dieren vindt. Maar bovenal voor je eigen veiligheid.

Om wildlife in de amazone te spotten kun je denken aan dag- en nachttoeren. Je kunt opzoek gaan naar zoetwaterdolfijnen, kaaimannen, slangen, schildpadden, apen, etc. Er zijn duizenden vogelsoorten. Je kunt gaan piranha vissen. De wildlife sanctuary in Misahualli is ook een bezoekje waard. En uiteraard, terwijl je de fauna ontdekt, kom je ook de bijzondere flora tegen.

Amazone apen

Waar in de Ecuadoraanse Amazone kan ik naar toe?

In een notendop heb je twee voornamelijke mogelijkheden. Je kunt per auto naar de omgeving van  Tena of per binnenlandse vlucht naar het nationale park Yasuni. Tena geeft je zeker een echte jungle ervaring en is voor bepaalde reisroutes de meeste praktische keuze.

slang amazone

Echter, een bezoek aan het Yasuni nationale park geeft je een ware onvergetelijke jungle ervaring. Via het vliegveld van Coca, ben je meteen in het hart van de Ecuadoraanse Amazone. Dat wil zeggen, ver van alles dat je enigzins aan een westerse samenleving doet denken. Veel gemeenschappen in het Yasuni nationale park leven nog volgens de tradities, geloven en gewoonten van hun voorouders. Als je wilt, kun je bij een inheemse gemeenschap verblijven.

-6- vogels en vlinders spotten in Mindo

Zo’n twee uur rijden vanaf de drukte van de hoofdstad  Quito, vind je Mindo. Dit is een vallei in het noordwesten van de Ecuadoraanse Andes en is een hotspot voor vogelaars. Het klimaat is er erg prettig. ’s Avonds koelt het een beetje af, terwijl overdag menig toerist zich per binnenband met de stroming van de rivier laat meevoeren. Mindo is eveneens een nevelwoud, waar dichte mist en helderblauwe luchten elkaar afwisselen.

Kolibries in het nevelwoud mindo

In Mindo zijn de vele kolibries niet te missen. Maar er zijn veel meer vogels te zien. Mindo kent meer dan 500 geregistreerde vogelsoorten. De nevelwouden zijn ideaal voor wandelingen. We raden aan om dit met een gids te doen. Zelfstandig wandelen is op zich prima te doen, maar met een gids zul je veel meer vogels spotten.

vlinders in Ecuador

Naast de vele vogels staat Mindo ook bekend om de vele vlinders. In de ‘butterfly Sanctuary’ kun je rustig achterover zitten en geniet van de vele mooie soorten vlinders die aan je voorbij komen vliegen.

Geschreven door: Carolina Loza León and Bram Weites

Ben je opzoek naar meer informatie over reizen naar Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment