Guayacanes in Ecuador

Buiten de gebaande paden in Ecuador | Verborgen paradijzen

Niet alle mooie plekken van Ecuador vind je terug in een reisgids. Om deze plekken te vinden moet je iets dieper graven en de tips en verhalen van de lokale bevolking opvolgen. Niet veel toeristen zijn bekend met de plekken die in dit artikel beschreven worden. Deze liggen allemaal buiten de gebaande paden. Je vindt deze verborgen paradijzen verspreid over het gehele land. Als je over deze plekken hebt gelezen, zul je geïnspireerd zijn om meer te ontdekken in Ecuador dan waar je op dit moment aan denkt.

Buiten de gebaande paden in het zuiden van Ecuador

We beginnen in de meest zuidelijke provincie van Ecuador: Loja. Hier zijn tal van buitengewone plekken te vinden. Mangahurco is een dorpje aan de grens met Peru. Aan het begin van ieder jaar, vindt hier een fascinerend natuurlijk spektakel plaats: de bloei van de Guayacanes (foto bovenaan het artikel). Na 9 maanden van afwezigheid, wordt het landschap weer met duizenden hectaren intens geelgekleurde bomen bedenkt. De bomen beschutten de grond in de aanloop naar het regenseizoen.

De stad van koffie en goud

We blijven in het zuiden, maar gaan iets in noordelijke richting naar de provincie el Oro. Hier vind je een bijzonder stadje: Zaruma. In Ecuador staat het bekend als de stad van koffie en goud. Deze relatief onbekende plek kon wel eens een van de mooiste verborgen juweeltjes van de Ecuadoraanse kustregio zijn. Kenmerkend zijn de houten huisjes met kleurrijk gedecoreerde en goed onderhouden tuintjes, de charmante pleintjes en de ligging aan de Puyango-rivier. Bovendien heb je vanuit het stadje uitzicht op de uitlopen van de bosrijke heuvels vanuit de kust.

De Goudsmid hoofdstad

Over ‘juweeltjes’ zoals Zaruma gesproken; je wilt een bezoek aan Chordeleg niet missen. Het staat bekend als de hoofdstad van de goudsmeden. Het hele stadje is één grote zilver- en goudmarkt. De schoonheid en verfijning zullen onmiddellijk indruk op je maken. Chordeleg wordt gezien als rustplaats van Inca leiders en Cañari koningen (vroegere inwoners van deze regio). De naam Chordeleg is dan ook een etymologie van ‘graftombe veld’.

Chordeleg plein Ecuador
Chordeleg plein Ecuador buiten de gebaande paden in Ecuador

Van de gebaande paden aan de Pacifische Kust van Ecuador

We gaan richting de kust, naar de provincie Guayas net buiten Ecuadors grootste stad Guayaquil. Hier raden we een bezoek aan Santay aan. Dit eilandje ligt zo’n 800 meter buiten de stad. De brug die je naar deze bijzondere plek brengt, vind je vlak bij de ‘barrio del astillero’ (scheepswerfbuurt). Santay is het thuis van leguanen, de tijgerkat, boa’s, kaaimannen, mangroven en verborgen rietvelden. Deze plek is nog vrij onbekend onder buitenlandse toeristen, maar wordt onder de Ecuadoranen steeds populairder voor ecotoerisme en avontuurlijke sporten buiten de stad.

Isla Santay - Ecuador
Isla Santay - Ecuador

Als je opzoek bent naar indrukwekkende stranden in Ecuador, dan moet je Manabí bezoeken. Op de grens met Santa Elena vindt je Ayampe: een klein vissersdorpje omringt met nevelwoud. Rotsformaties zoals Islote de los Ahorcados of Conco Cerros zorgen voor een unieke zonsondergang.
Je vindt soortgelijke landschappen in de buurt van Jama, een strand in het noorden van Manabí. In Jama komen de lokale verliefde stelletjes naar de Arco del Amor (boog van de liefde). Er wordt gezegd dat als je samen tussen deze rotsen door loopt, je voortbestemd bent om altijd samen te blijven.

De verborgen paradijsjes in de Amazone jungle

De Amazone provincie Pastaza is rijk aan cultuur en biodiversiteit. In het stadje Puyo, op weg naar Macas, is een klein paadje dat naar el mirador Indichuris (uitkijkpunt Indichuris) leidt. De route is vrij kort en wordt getypeerd door een aantal gemeenschapstoerisme projecten. Je vindt hier ook aloude plekken zoals de Hola Vida Waterval. Vanaf de top van het uitkijkpunt kun je vanuit een hangmat geniet van het uitzicht op het punt waar de rivieren Pastaza en Puyo samenkomen.

Mirador Indichuris
Mirador Indichuris - Ecuador buiten de gebaande paden

In Orellana en Napo kun je op ondergrondse ontdekkingstocht gaan, waar niet vele buitenlanders je zijn voorgegaan. Vlakbij Quito, op weg naar Mondayacu, is de Gran Cañón. Het is een waterval van zo’n 10 meter hoog dat in een grot neerdaalt.

Aan een pad richting Los Zorros, ligt La Belleza waterval. Deze waterval wordt gekenmerkt door zijn typische vorm. Het zou wel eens de breedste waterval van Ecuador kunnen zijn met zo’n 22 meter.

Buiten de gebaande paden op de Galapagos Eilanden

Tot slot de betoverende Galapagos Eilanden. Hier moet je echt El Junco op San Cristóbal bezoeken. Dit meer bevindt zich in de caldeira (krater) van een uitgedoofde vulkaan. Het is de enige zoetwaterbron in de volledige archipel. Het is bovendien een thuishaven voor fregatvogels die hun veren in het water wassen.
Iets soortgelijks gebeurt op het Bartolomé eiland bij de Pinnacle rots. Op de oranje-groen-rode bodem komen jaarlijks groepen pinguïns bijeen.

El Junco Galapagos
El Junco Galapagos

Al deze locaties hebben compleet verschillende charmes. Desondanks hebben ze toch iets met elkaar gemeen. Namelijk dat ze op het eerste gezicht verborgen lijken. Ieder van deze plekken daagt je uit om een kijkje buiten de gebaande toeristische paden te nemen. Als je besluit ze te bezoeken, zul je onderweg ongetwijfeld nog een heleboel andere verrassende ervaringen tegen komen. Het komt allemaal aan op hoever jij buiten de toeristische gebaande paden van Ecuador wilt reizen.

Geschreven door: Juan Fernando Ricaurte

Ben je opzoek naar meer informatie over reizen naar Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment