Esmeraldas Ecuador

Natuur in Ecuador buiten de gebaande paden | natuurlijk schoon

Ecuadors adembenemende onontdekte natuur

Ben je van plan om naar Ecuador op vakantie te gaan? Houd je van natuur en kom je graag buiten de gebaande toeristische paden? In dit artikel lees je over prachtige natuur in Ecuador waar de meeste toeristen niet zo snel zouden komen. Dit Zuid-Amerikaanse land kent zoveel bijzondere natuur, dat ondanks dat deze plekken niet voorkomen op een doorsnee toeristische rondreis, ze zeer zeker de moeite waard zijn.

De verborgen stranden van Ecuador en de onontdekte natuurlijke kust

De Galera – San Francsico Natural Reserve in Esmeraldas is een goed begin om Ecuadors natuurlijke kust buiten de gebaande paden te leren kennen. Tongorachi is één van de stranden die je in dit gebied aantreft. Het ligt zo’n 20 minuten van Quingue. De kust is omgeven door een woud dat 365 dagen per jaar groen blijft. Bij eb laat de zee vele zoutwater meertjes achter. In de omgeving van Playa Galera vind je een aantal hosterias met privéstrandjes omgeven met palmbomen. Overigens zou je in deze omgeving ook prima kunnen kamperen.

Nestelende schildpadden, parende krabben en prachtige panorama’s

We gaan vanaf Puerto Cayo in noordelijke richting naar de centrale kust van Manabí. Hier vinden we La Botada. Zeeschildpadden komen ieder jaar naar dit strand om te nestelen. Op een heuvel naast het strand staat een vuurtoren. Vanaf hier kun je prachtige foto’s van het uitzicht maken.
Nog zo’n stukje maagdelijk kust in deze omgeving is Briceño. Hier komen krabben om te paren. De zee is hier zo kalm dat het vergelijkbaar is met een enorm meer.
Maar het meest afgelegen strand dat je hier zult vinden is Cabo Pasado. Je komt hier alleen met een wandeling van zo’n 2 uur. Richtingen staan niet aangegeven, dus je zult een gids nodig hebben. Je kunt in de buurt overnachten op de wat populairdere plekken zoals San Vicente en Canoa.

Canoa Ecuador
strandzicht in Canoa

De perfecte plek om van een bijzonder uitzicht over de Stille Oceaan te genieten, vind je aan de zuidelijke kust van Santa Elena. Puntilla (puntje) is een smal stukje kust dat zo’n 10km de zee in loopt. Als je hier de Marine basis zo’n 3km voorbij passeert, kom je op het uiterste punt waar je maar liefst 5 prachtige uitzichtpunten vindt.

Natuur buiten de gebaande paden in de Ecuadoraanse Andes

In de omgeving van Cuenca vind je tal van kantons met prachtige natuurlijke charme. Een van deze is Girón, waar je de indrukwekkende El Chorro vindt. Deze waterval is 60m hoog en valt neer in een natuurlijk bad gevolgd door een brede rivier.
In Kanton San Fernando is het kleine dorpje Busa een bezoek waard. Laguna de Busa is het middelpunt van het dorp. Je kunt prima rondom het meer overnachten om de volgende dag vroeg te beginnen met wandelen in de omliggende heuvels.

El Chorro - Ecuador
El Chorro waterval bij Cuenca

Nog een pittoresk kanton om te bezoeken is puebloviejo (oud dorp) in de provincie Los Ríos. Je vindt het twee uur vanaf de provincie hoofdstad Quevedo. Eenmaal daar, kun je het pad Puerto Pechicha nemen. De lokale chivas (boeren) weten hoe je hier komt. Je vindt hier een prachtig bos met tal van paden omgeven door guayacanes, eiken en pruimen.

Waarschijnlijk de bekendste locatie in dit artikel is het Cubilche meer. Het is bekend vanwege de typische ronde vorm dat het een soort oase in de hooglanden van de Andes maakt. De locatie is prachtig, namelijk vlak naast de Imbabura Vulkaan. Bovendien vind je in de omgeving nog een aantal kleine dorpjes gelegen aan meren die zeer typerend zijn voor dit deel van de Andes zoals Cayambe, Zuleta, Yaguarcocha en Mojanda.

Cubilche - Ecuador
Een Oase in de Andes hooglanden

Het natuurschoon in de Amazone dat aan de meeste toeristen voorbij gaat

De Amazone provincie Morona Santiago heeft een overvloed aan prachtige natuur en is bovendien niet al te ver van Quito. Een populaire plek is Cueva de los Tayos. Deze grotten hebben enige bekendheid verworven na het bezoek van Neil Armstrong. Op sommige plekken beneden in de grotten zijn nog onontcijferde schriften in een metale bibliotheek te vinden. Deze mysterieuze plek, genaamd Moricz Portaal, ligt zo’n 70m beneden in de grot en kan je alleen bereiken door te abseilen. Over deze plek is veel onderzocht en geschreven.

Nog dichterbij Quito, zo’n 3 uur vanaf de stad, vind je de provincie Napo. Hier is het dierenopvangcentrum Yanacocha, aan de via a Tena. Het opvangcentrum houdt zich al jaren bezig met het behoud en de bescherming van de lokale fauna. Waar mogelijk is het doel van het centrum om de dieren klaar te stomen om weer terug de natuur in te gaan.
Jouw toegang en rondleiding (betaling) worden gebruikt voor de verzorging van de dieren. Met een bezoek aan het centrum, zie je dus niet alleen de dieren uit de Amazone, maar je draagt ook meteen je steentje bij.

Een andere goede plek om van de natuur in de Amazone te genieten is de Mirador Balcón de los Papagayos op de route naar Macas. Bij de Hayawaska gemeenschap in Pomona, kun je aan de rand van de Amazone het prachitge uitzicht bewonderen, terwijl je omgeven wordt door papegaaien. Bovendien heb je de Sangay Vulkaan en het nationale park om de hoek.

Sangay - Ecuador
Sangay Vulkaan

Zwem met zeeleeuwen en bewonder de unieke flora en fauna in de onbekende uithoeken van de Galapagos Eilanden

In een artikel over natuur in Ecuador kunnen de Galápagos Eilanden natuurlijk niet ontbreken. Gardner Bay op Isla Española is een fantastische plek om van unieke flora en fauna te genieten. Het heeft prachtige stranden van wit zand en je vindt er vele zeeleeuwen waarmee je zelfs samen kunt zwemmen. Je kunt hier trouwens ook prima surfen.

Een andere mooie plek om te bezoeken is Puerto Chino op San Cristóbal. Vanaf de wandelpaden in deze omgeving kun je zeer goed vogels spotten. Hier vind je de darwinvinken, de spotlijster en de gele grasmussen.
In de buurt van Puerto Chino vind je El Junco Lagoon. Dit is het enige zoetwatermeer op het eiland. Bovendien vind je hier de hoogste Ceibo boom van de Galapagos Eilanden.

El Junco lagoon - Galapagos
El junco meer: zoetwater meer op de Galapagos

Geschreven door: Juan Fernando Ricaurte

Ben je opzoek naar meer informatie over reizen naar Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment