COTOPAXI - ecuador

Hoe is het weer in Ecuador? En wat is het beste moment voor een vakantie?

Alles wat je moet weten over het weer in Ecuador

Als je een vakantie naar Ecuador plant, wil je uiteraard een zo’n goed mogelijke ervaring. Het weer speelt hierin een zeer belangrijke rol. Je wilt niet alleen weten wat voor weer je tijdens je reis kunt verwachten. Je wil het liefst ook op het beste moment van het jaar op vakantie gaan. Dit artikel bespreekt het weer en de verschillende klimaten in Ecuador. Je leest hier over de verschillen tussen de seizoenen en tussen de regio’s.

4 regio’s en 3 klimaten in 1 land

Qua weer en klimaat is Ecuador een buitengewoon land. Met de kracht van de zon op de evenaar, de hoogte van het Andesgebergte en de luchtvochtigheid van de Amazone, heeft Ecuador een mix aan elementen dat resulteert in een diversiteit aan landschappen en weer zoals bijna nergens ter wereld.

Ecuadoranen kunnen vrijdags van een subtropisch strand genieten, zaterdags in de sneeuw wandelen, zondags de jungle bezoeken en maandags gewoon weer op kantoor zijn.

In het westen van Ecuador vind je de Pacifische kust met een subtropisch klimaat. Langs de volledige Pacifische kustlijn vind je vele stranden die het grootste deel van het jaar heerlijk warm weer hebben. Zo’n 1000km verder west, diep in de Grote Oceaan, zijn de Galapagos Eilanden. Het klimaat hier is vergelijkbaar met het zuidelijke deel van de Pacifische kust.

In het oosten van Ecuador is de Amazone. Hier vind je het typische weer dat past bij een tropische jungle. Het is een regenwoud dat het gehele jaar vochtig en warm is.

Door het centrum van Ecuador lopen de hooglanden van de Andes (Sierra) van noord tot zuid. De hoogte van de bergen heeft een sterk afkoelende werking op het klimaat. Hoe hoger je komt, hoe koeler het wordt. De toppen van de vulkanen van Ecuador (zoals de Cotopaxi) zijn permanent gedekt met sneeuw. Quito en Cuenca zijn overdag zo’n 22˚C. Terwijl de lagere gebieden van de Sierra (zoals Mindo) overdag zo rond de 27˚C zijn.

Ecuador kent 2 seizoenen: Droog en nat

Vanwege Ecuadors ligging precies op de evenaar is het weer het hele jaar vrij stabiel. Los van wanneer je gaat, je zult altijd 12 uur per dag een krachtige zon ervaren. Sterker nog, het onderscheid tussen de regio’s heeft veel meer effect op het weer dan de tijd van het jaar. Desalniettemin is Ecuadors weer wel grofweg in 2 seizoenen op te delen: droog seizoen (van juni t/m september) en regenseizoen (van oktober t/m mei). Er bestaan overigens tal van misvattingen over het effect van de seizoenen op het weer. Daarom is enige toelichting op z’n plaats.

Regenseizoen (van oktober t/m mei)

Laat je niet misleiden door de naam van het seizoen! De vochtigheid gaat gepaard met hitte (30 ˚C aan de stranden) en een verkoelende bui zo nu en dan is eigenlijk best prettig. Sterker nog, dit is het seizoen dat de Ecuadoranen van de zuidelijke kust het liefst het strand bezoeken.

In de hooglanden van de Andes is het effect van de hogere luchtvochtigheid precies het tegengestelde. Hier voelt het natte seizoen koeler aan vanwege een toename van wolken en regenbuien. Terwijl de luchttemperatuur in absolute waarden het gehele jaar vrijwel hetzelfde blijft (zoals hier boven bij het onderscheid per regio besproken).

De Ecuadoraanse Amazone is een regenwoud, het is dan ook het gehele jaar vochtig en warm (zo’n 28˚C). Desondanks neemt de intensiteit van de regenbuien tijdens het regenseizoen wel iets toe.

Droog seizoen (van juni t/m september)

Tijdens het droog seizoen gaan de temperaturen aan de zuidelijke stranden van de Pacifische kust en op de Galapagos eilanden naar beneden tot zo’n 24 ˚C. Terwijl het aan de noordelijke stranden warmer blijft, namelijk zo’n 28 ˚C.

In de hooglanden van de Andes (Sierra) wordt het zonniger en daarmee voelt het tijdens dit seizoen warmer aan. De combinatie van een droge lucht, verkoelende hoogte en een sterke zon zorgen tijdens dit seizoen voor heerlijk weer. Het is niet te koud en niet te warm. De Quiteños (bevolking van Quito) beschouwen dit als hun zomer. Ook al voelt het niet buitengewoon heet, de zon is wel degelijk zeer sterk en je moet je er goed tegen beschermen.

De timing van het droog seizoen in de Amazone is net iets anders (zie maand specificaties hieronder). Desalniettemin, ‘droog seizoen’ in een regenwoud betekent eigenlijk ‘net iets minder nat seizoen’.

Dus welk seizoen is nou het beste voor een vakantie naar Ecuador? Droog of nat?

Nou, het antwoord ligt niet zo voor de hand als bij de meeste vakantiebestemmingen. Het hangt af van je plannen. We gaan hier iets dieper op in:

Januari – Februari – Maart - April

De eerste vier maanden van het jaar vallen in de piek van het vochtige seizoen.

Pacifische Kust

De hoge luchtvochtigheid is met name voelbaar aan de kust met temperaturen van rond de 30˚C, maar ook het zeewater is hoog in de twintig graden. In deze tijd heb je een sterke zon, hoge golven en nu en dan heerlijk verkoelende zomerse buien.

Het weer tijdens dit seizoen is perfect om te surfen, in de zee te zwemmen en te zonnebaden op het strand. Als je helemaal naar het zuiden gaat (tot vlakbij de grens met Peru) is het weer iets droger. Dit voelt minder warm aan en daarom vinden sommigen dit prettiger.

Andes Hooglanden (Sierra)

Hier speelt vooral de hoogte een belangrijke rol voor de temperatuur. Hoger betekent koeler. De hoogste vulkanen hebben hun toppen altijd bedekt met sneeuw. Dat is in deze tijd van het jaar niet anders.

In de hogere steden (Quito, Tulcán, Cuenca) kun je lichte regen in de middagen verwachten en temperaturen van 22 ˚C tijdens de dag en 9 ˚C tijdens de nacht. Als je afdaalt naar de wat lagere plekken zoals Ambato, Ibarra en Loja kun je temperaturen van zo’n 24˚C (dag) en 11˚C (nacht) verwachten. En in Mindo 27˚C en 15˚C.

Terwijl je verder afdaalt, neemt niet alleen de temperatuur, maar ook de intensiteit van de regen geleidelijk toe. Net zolang tot je in de (Amazone) jungle aankomt.

Ecuadoraanse Amazone

Het weer in de Amazone is het hele jaar vochtig en warm. Temperaturen liggen consequent overdag rond de 28˚C en ’s nachts rond de 18˚C. Maart en april zijn iets nattere maanden. Dit zorgt voor een krachtigere stroming in de rivieren en kan delen van de jungle iets minder toegankelijk maken, maar niet tot het niveau dat je deze maanden zou moeten vermijden. Als je met de auto gaat, is het wel verstandig het weer en nieuws in de gaten te houden. Soms zijn wegen minder toegankelijk als het extreem geregend heeft.

Galapagos Eilanden

Het weer op de Galapagos Eilanden is vergelijkbaar met dat van de zuidelijke Pacifische kust. Dit zijn de warmste maanden van het jaar met dagtemperaturen van rond de 30˚C. Ook het zeewater is lekker warm en de golven zijn op z’n hoogst. Daarom is ook hier dit het surf hoogseizoen.

Mei – Juni – Juli - Augustus

tijdens deze periode is de overgang van het natte naar het droge seizen. Over het algemeen is de overgang in juni en/of juli.

Pacifische Kust

Het weer aan de kust verandert van vochtig naar droger. Aan de zuidelijke stranden betekent dit dat het iets afkoelt. Daarmee is een bezoek aan steden als Guayaquil, Manta en Portviejo prettiger. Echter, de temperaturen aan de zuidelijke stranden gaan ook iets naar beneden. In mei is het nog rond de 28˚C, terwijl de temperatuur in augustus zo rond de 24˚C ligt. Desalniettemin zijn de maanden met de laagste lucht temperatuur ook de maanden met de hoogste zeetemperatuur. Dit trekt walvissen aan, omdat dit comfortabeler is voor de kalveren. Daarmee is juni – september het ‘walvis spot hoogseizoen’ aan de zuidelijke Pacifische kust van Ecuador.

Noordelijke stranden zoals Esmeraldas en Atacames zijn nog perfect om te zonnebaden. Het weer is zonnig en warm. Temperaturen zijn overdag zo’n 29˚C en ’s nachts zo’n 25 ˚C.

Andes Hooglanden (Sierra)

In de Sierra zijn dit de beste maanden van het jaar. Tijdens juni en juli verandert het weer in wat de lokale bevolking de ‘zomer’ noemt, omdat het weer erg doet denken aan de zomers van landen die niet op de evenaar liggen. Zomer in de hooglanden van de Andes betekent dat de dagen zonniger zijn, dat het warmer aanvoelt en dat er geen regen valt. Steden als Quito, Baños en Otavalo zijn in deze tijd van het jaar zeer aangenaam. Ook wandeltochten langs de Quilotoa of mountainbiken op de Cotopaxi is nu zeer prettig.

Ecuadoraanse Amazone

Mei, juni en juli zijn de natste maanden van het jaar in de Amazone. Vervolgens vermindert de neerslag van augustus t/m februari, maar het is en blijft het hele jaar een regenwoud. Tijdens het droog seizoen is wandelen, vissen en raften iets gemakkelijker. Maar tijdens het regenseizoen is dit over het algemeen ook prima te doen. Je gids zal alleen iets voorzichtiger zijn wanneer hij/zij de routes uitzoekt. Als je per auto naar de Amazone gaat (Tena en omgeving) zullen de wegen tijdens het droog seizoen vrijwel altijd open zijn. Terwijl je tijdens de nattere maanden de weerberichten en lokale waarschuwingen beter in de gaten moet houden. Het kan voorkomen dat wegen vanwege wateroverlast (maximaal een halve dag) afgesloten zijn.

Galapagos Eilanden

Het droog seizoen op de Galapagos Eilanden is erg vergelijkbaar met het zuidelijke deel van de Pacifische kust. In mei en juni liggen de temperaturen nog hoog in de twintig. Maar in juli en augustus gaat de temperatuur naar beneden tot zo’n 24˚C overdag (15 ˚C ‘s nachts).

De droge maanden zijn iets minder ideaal voor stand- en surfvakanties, maar heel goed om wilde dieren te spotten. Net als aan de Pacifische kust zul je nu de meeste walvissen tegenkomen.

September – Oktober – November – December

Oktober is de overgangsmaand van het droge naar het natte seizoen.

Pacifische Kust

Eind september eindigt het droog seizoen, daarmee eindigen de koelere maanden (24 ˚C) aan de zuidelijke stranden eveneens. Met het natte seizoen (tot en met mei) is de hitte weer terug aan de volledige kustlijn. Dit betekent dat ook aan de zuidelijke stranden de temperatuur weer begint te klimmen. In september kun je nog zo’n 24 ˚C verwachten. In november zo’n 28 ˚C. Daarna kan het nog ietsjes klimmen (tot net iets boven de dertig).

Aan de noordelijke stranden blijft het warm tijdens het droog seizoen. Dit betekent zo’n 28˚C. Deze temperatuur is vrij stabiel gedurende het hele jaar.

Andes Hooglanden (Sierra)

In de hooglanden zijn de temperaturen vrij stabiel en worden deze vooral bepaald door de hoogte verschillen (Quito 22˚C, lagere plekken warmer, hogere plekken koeler). Echter, tijdens de maanden oktober en november voelt het wel iets koeler aan, omdat het bewolkter is en er in de middagen buien kunnen vallen. Je merkt dit vooral op plekken als Quito en Cuenca.

De toppen van de vulkanen zijn altijd bedekt met sneeuw. Terwijl het nevelwoud van Mindo zo rond de 24 ˚C – 28 ˚C blijft.

Ecuadoraanse Amazone

Het droog seizoen begon in augustus en gaat nog door t/m april. Het is echter nog steeds warm en vochtig zoals je van een regenwoud zou verwachten.

Galapagos Eilanden

Wederom, erg vergelijkbaar met het zuidelijke deel van de Pacifische kust. In september is het overdag rond de 24˚C, omdat de Galapagos Eilanden nog in het droog seizoen zitten. Na september komt met de toename van de luchtvochtigheid ook een toename van de temperatuur. Met in december zo’n 29˚C en pieken net boven de dertig in februari.

September en oktober zijn nog onderdeel van het walvishoogseizoen. Terwijl november en december de eerste maanden van het surf en zonnebaad hoogseizoen zijn.

Geschreven door: Gabriela Salgado & Bram Weites

Ben je opzoek naar meer informatie over reizen naar Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment