Inmaculada Concepción - Ecuador

Wat te doen in Ecuador om culturen te leren kennen?

Ecuador is vol met Cultuur!

In Ecuador is een overvloed aan culturele dingen om te doen. In de verschillende regio’s (Amazone, Andes, Galapagos, Kustgebied) vind je hele verschillende culturen. Over het gehele land valt een heleboel te ontdekken. We hebben een selectie van 9 activiteiten gemaakt, waarvan wij denken dat je een goed overzicht krijgt van cultuur in Ecuador.

1: Quito : Ecuadors hoofdstad met een overvloed aan culturen en een heleboel te doen

We beginnen op de meest iconische plek van Quito: het oude centrum. De smalle straatjes van Centro Histórico zitten vol met restaurantjes en cafeetjes waar je op ieder moment traditioneel eten en drinken kunt krijgen. Empanadas, Bizcochos en Canelazos zijn altijd een goed begin van een wandelingetje door de stad. Als je van cultuur houdt, zou een bezoek aan Quito zeker op je wensenlijstje moeten staan.

De koloniale architectuur temidden van de bergen gecombineerd met de indrukwekkende kerken en musea maken Quito één van de meest bijzondere steden van Zuid-Amerika. De enorme neogotische Básilica del Voto Nacional (aan de Venezuela en Carchi straat) is de toegangspoort van het oude centrum. Het is de grootste religieuze tempel van Latijns-Amerika. Vanaf hier kun je verder gaan naar de San Francisco Plaza. Hier vind je de Iglesia de San Francisco, de oudste en een van de mooiste kerken van Ecuador.

Basílica-del-Voto-Nacional
Basílica-del-Voto-Nacional in Quito

Als je meer van de bijzondere geschiedenis van Quito wilt weten, wil je de Museo de la Ciudad bezoeken. Ook Museo Casa de Sucre leert je veel over de onafhankelijkheid van de stad. Culturele musea zoals Casa Museo María Augusta Urrutia en Museo Camilo Egas geven je inzicht in de kunstgeschiedenis van de stad en het land. Ook Museo del Alabado is een aanrader. Hier vind je archeologische vondsten van de eeuwenoude culturen van Quito.

2: De Inca archeologische plaats Malqui-Machay werd pas in 2010 ontdekt

Ook buiten de hoofdstad vind je belangrijke archeologische vondsten. Één van dezen is Malqui-Machay. Je vindt dit centraal in de Andes in de provincie Cotopaxi. Deze recent ontdekte ruïnes zijn snel uitgegroeid tot een populaire plek om te bezoeken. Er gaat een gerucht dat dit de rustplaats van Atahualpa (een Inca keizer die bekend is om zijn strijd tegen de Spaanse veroveraars) zou zijn. Archeologen, geografen en historici hebben deze plek uitgebreid onderzocht voordat het recentelijk openbaar werd voor het publiek.

3: Ingapirca Ruïnes : Een heilige plaats voor de Inca’s in Ecuador

In noordelijke richting, in de provincie Cañar zijn de Ingapirca ruïnes. Tijdens het Inca-tijdperk werd deze plek als heilige grond beschouwd. Tegenwoordig wordt dit beschouwd als het belangrijkste pre-Columbiaanse archeologische complex van Ecuador. Het is eveneens één van de grootste en best behouden archeologische plekken van het land. Daarom is dit een indrukwekkende plek om te leren over religie, politiek, wetenschap en tradities uit de tijd van de Inca’s.

Ingapirca-Ruins Ecuador
Ingapirca-Ruins Ecuador

4: Hojas-Jaboncillo: overblijfselen van een stad van voor de Spaanse kolonisatie

We gaan richting de kust. Ook hier vind je interessante archeologische vondsten. In Manabí, tussen de steden Portoviejo en Manta kun je het Hojas-Jaboncillo Complex bezoeken. Meer dan 600 monumentale bouwwerken werden hier door de eeuwenoude Cultura Manteña gebouwd. Deze bouwwerken worden beschouwd als bewijs van een stad van voor de spaanse kolonisatie. El Camina del Puma (het poema-pad) is één van de best bewaard gebleven plekken. Het wordt dan ook nog regelmatig door wetenschappers voor onderzoek bezocht.

5: De kuststad Guayaquil

Terug naar de culturen van vandaag. Guayaquil is ook een bezoekje waard. Één van de meest bekende plekken van de stad is het beeldschone Malecón 2000. Een mooie plek om te bezoeken tijdens je vakantie in Ecuador. Dit lokale icoon ligt direct aan de kust van de golf van Guayaquil. Vijf minuten verderop vind je Las Peñas. Dit karakteristieke buurtje heeft de meest antieke gebouwen van Guayaquil. De meeste van deze gebouwen zijn tegenwoordig kunstgalerijen, restaurants en culturele gelegenheden. Als je vervolgens naar de Cerro Santa Ana Entrance gaat, heb je een prachtig uitzicht op de kust.

Las-Peñas Guayaquil
Las-Peñas Guayaquil

6: Ervaar tradities en culturen van de Ecuadoraanse Amazone

Ook in de Amazone vind je interessante culture activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld lokale indianengemeenschappen bezoeken. Het plattelandse toerisme begint langzamerhand iets te groeien in provincies zoals Napo en Pastaza. Onderweg naar de Mirador Indichuris (Via Macas) kom je verscheidene families tegen, die je hun tradities, gewoonten en cultuur graag willen laten zien. Je vindt hier maar liefst 10 kleinschalige toeristische projecten.

7: Macco Museum: 7 etnische culturen die nog steeds voortbestaan in de Ecuadoraanse Amazone

In het noordoosten van de provincie Orellana is een groot, en nog vrij onbekend, museum: MACCO. Dit museum is in 2013 geopend en is de beste plek om over culturen uit de amazone van Ecuador te leren. Hier vind je alles over de 7 verschillende etnische culturen uit deze jungle-regio. Het is een rijke archeologische plek, vol met natuurlijke en menselijke overblijfselen die allemaal hun eigen verhaal vertellen.

8: Añangu wetenschapscentrum: de meest biodiverse plek op aarde

Niet ver van MACCO vind je de meest biodiverse plek, niet alleen van Ecuador, maar op aarde. Het nationale park Yasuní heeft een buitengewoon indrukwekkende flora en fauna. Het park is lastig te bereiken en grotendeels afgesloten voor toerisme. Añangu comunidad is een van de weinige plekken dat hier in de regio te bezoeken is.

Yasuní-National-Park Amazon Ecuador
Yasuní-National-Park Amazon Ecuador

9: Charles Darwin onderzoekscentrum: Ontdek wat tot zijn beroemde evolutietheorie heeft geleid

Tot slot, op de betoverende Galápagos eilanden wil je het Charles Darwin onderzoekscentrum op Santa Cruz niet missen. Dit is het meest prominente onderzoeksgedeelte van het eiland. Hier krijg je een duidelijk beeld van de origine en ontwikkeling van diersoorten en het belang van behoud ervan. Het museum vertelt je over de beroemde Galapagos schildpad, leguanen, blauwvoetgenten en een eindeloze lijst van andere diersoorten die je op deze eilanden tegenkomt.

Charles-Darwin-Research-Station

Geschreven door: Juan Fernando Ricaurte

Ben je opzoek naar meer informatie over reizen naar Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment