Gemeenschap in de Ecuadoraanse jungle

Cultuur in Ecuador buiten de gebaande paden

Ecuadors onontdekte cultuur aan de kust

Als je een ervaring zoekt waarbij je de Ecuadoraanse levenswijze werkelijk wilt begrijpen, dan kun je niet om La entrada (de ingang) heen. Je vindt dit in de zuidelijke provincie Santa Elena en het is een locatie buiten de gebaande paden. Dit kleurrijke juweeltje aan de Ecuadoraanse kust is een klein vissersdorpje vol met muurschilderingen. Ieder huisje is zijn eigen kunstwerk. De muurschilderingen vertellen niet alleen verhalen over Entrada, maar over heel Ecuador. Dit levendige dorpje is een unieke plek om met de locals in contact te komen.

Aan de centrale kust van Manabí woont een gemeenschap in het Machalilla nationaal park. Deze gemeenschap is toegewijd haar oorspronkelijke leefomgeving te behouden. Desalniettemin delen ze deze graag, doormiddel van een toeristisch project dat ze zelf hebben opgezet.

Vanwege de nabijheid van de heldere oceaan aan de beschermde stranden zoals Los Frailes en Puerto Lopez, hebben ze hun project Aguas Blancas (heldere wateren) genoemd. Een bezoek is een prachtige manier op de lokale geschiedenis en tradities te ervaren.

Machalilla Ecuador
Machalilla Ecuador

Een project vergelijkbaar met dat van Aguas Blancas was gecreëerd door de gemeenschap van Estero del Plántano. Deze gemeenschap is gevestigd in de Marine Reserve Galeras – San Francisco, in het zuiden van Esmeraldas. Deze vissersgemeenschap hecht waarde aan de bescherming van de oceaan. Zeeschildpadden, bultruggen, potvissen en walvishaaien leven gezamenlijk in dit paradijselijke rif.

Authentieke oude culturen buiten de gebaande paden in Ecuador

Halverwege de Sierra (de hooglanden van de Andes) vind je de pittoreske provincie Santo Domingo de los Tsáchillas. Zoals de naam al aangeeft, dit is het thuis van de Tsáchillas. Deze etnische groep is met name bekend om zijn opmerkelijk roodgekleurde haarstijl (zie foto boven aan het artikel). Deze aparte kapsels worden gemaakt met annatto (een kleurstof afkomstig van zaden van orleaanbomen) en is voor de Tsáchillas vitaal voor hun gemeenschapsidentiteit. Centro Cultural Mishily in de Chigüilpe gemeenschap is een ideale plek om deze oude cultuur, rijk aan rituelen, tradities en muziek, te leren kennen.

Ecuadoraanse culturele schatten aan de verborgen route

Zo’n 60 km verwijderd van Quito, langs de bizcochos (koekjes) hoofdstad Guayllabamba, rijden de meesten vluchtig door zonder oog te hebben voor de Ruta Escondida (verborgen route). Deze onbekende route is een nieuw project van de provincie Pichincha. In Puéllaro vind je de hoofdingang naar het pad. Het leidt je langs vijf kleine gemeenschappen, ieder met zijn eigen lokale kenmerken.

De eerste stop langs de verborgen route is Perucho. Met een buitengewoon grote variëteit aan groente en fruit vind je hier unieke producten. Zoals bijvoorbeeld het lokale drankje: manderijnwijn. De volgende plek op de route is Atahualpa, het vroegere Habaspamba (of wel bonenland). In dit gebied kun je het oude woud van de Fuya Fuya bezoeken. Maar ook een tiental dichtbijgelegen onontdekte watervallen.

Daarna ga je naar Chavezpampa aan de voet van de Itagua heuvel. Een schitterend uitzicht over het hele district (en zelfs Quito) vind je na een korte wandeling naar de top van de Itagua.

De tour besluit op de archeologisch plek San José Minas. Meer dan twintig tolas (oude graven) zijn langs de route verspreid. Deze herinneren je eraan dat de voorouders van de Ecuadoranen, de Tsáchila en de Karanki, hier eens geleefd hebben.

fuya fuya Ecuador Andes
fuya fuya Ecuador Andes

De Ecuadoraanse Andes cultuur die voor de meeste toeristen ongezien blijft

Aan de voet van de Antisana vulkaan vind je nog een stuk vergeten geschiedenis in Pichincha. De snelweg vanaf Quito richting Pintag of Baeza brengt je naar de Reserva Ecológica Antisana. Als je hier de juiste mensen om de richting vraagt, kun je het Huis van Humboldt vinden. Dit adobe (leemsteen) huisje was de plek waar de bekende Duitse wetenschapper bijkwam tijdens zijn onderzoeken in de Ecuadoraanse bergen.

Centraal in de Andes vinden we het oudste district van de provincie Tungurrahua: San Antonio de Quisapincha. Dit plattelandsdorpje, vaak afgekort als Quisapincha, bevindt zich ongeveer een half uurtje vanaf de provincie hoofdstad Ambato. Het staat bekend om zijn lederwarenambacht. Terwijl eigenlijk de lokale gemeenschappen zelf veel interessanter zijn.
De Ayacuro gemeenschap wijdt zich toe aan het houden van schapen. Daarom vind je hier veel, door de gemeenschap, prachtig geborduurde jassen.
De Pacará Grande gemeenschap heeft een geneeskundige kruiden- en thee-associatie. Ze laten je graag het droog-, maal- en verpakkingsproces van hun genezende drankjes zien.

Nog meer indrukken van het Andes cultureel erfgoed vind je in Azuay, Chunazana, Shiña, Riñas en andere gemeenschappen in de gemeente Nabón. De meeste gemeenschappen hier hebben hun oorspronkelijke talen weten te behouden. In de omgeving vind je ook verscheidene archeologische overblijfselen van de Cañari en Inca cultuur.
De rustige en unieke landschappen hier zijn een inspiratiebron voor de ambachtelijke handwerken van de oorspronkelijke bevolking. De meestgebruikte materialen zijn tarwevezel en pucón (droog kolfblad). Hiermee maken ze bijzondere decoratieve elementen zoals spiegels, hoeden en poppen. Sommige van deze creaties vind je naast de Inmaculada Concepción Cathedral in Cuenca aan de Pasaje Cultural Santa Ana.

Inmaculada Concepción - Ecuador
da Concepción - Ecuador

Amazone cultuur buiten de gebaande paden

We gaan verder naar de Amazone in de provincie Zamora Chinchipe aan de grens met Peru. Ook hier vind je fascinerende en afgelegen gemeenschappen. Één van hen is San Vincente de Caney in Yantzaza. De kleurrijke muurschilderingen op de lokale kapelletje vertellen het verhaal van de religieuze vieringen en tradities van de regio.
Het Yaku Amarun museum in Napo, zo’n 15 minuten per boot vanaf Archidona, geeft ook een divers beeld van de voorouders van deze streken.

Tot slot de provincie Tena, die voor 40% uit het indrukkende nationale park Yasuní bestaat. Hier vind je fantastische plekken waar je van het unieke eten en klederdracht uit de jungle kunt genieten. Gemeenschappen zoals Arajuno, zo’n 60 km vanaf Puyo verwelkomen je graag om hun lokale gebruiken met je te delen.

Geschreven door: Juan Fernando Ricaurte

Ben je opzoek naar meer informatie over reizen naar Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment