Cotopaxi - Ecuador

Avonturen in Ecuador buiten de gebaande paden

Ecuadors verborgen Avonturen

Sommige avontuurlijke reizigers gaan graag waar geen andere toeristen komen. Ze ontmoeten locals, leren het echte authentieke Ecuador kennen en ze maken hun vakantie een ware ontdekkingsreis. Als je benieuwd bent welke avonturen er in Ecuador buiten de gebaande paden te doen zijn, dan is dit artikel voor jou geschreven.

Ontdek Ecuador’s beste rafting en kajak plekken samen met de lokale pro’s.

De provincie Napo is bekend vanwege zijn gelijknamige rivier. Tena, de grootste stad in de provincie, is regelmatig het centrum van internationale watersportcompetities zoals wildwaterkajakken en -raften. Echter, niet alleen topsporters komen in Napo buiten de gebaande paden van Ecuador. Een grote variatie aan stroomversnellingen en weelderige jungle-landschappen maken dit een unieke locatie voor iedereen die opzoek is naar avontuur aan de poorten van de Amazone.

Als je de Napo rivier opgaat in het centrum van Tena, dan kom je ongeveer een half uurtje later aan in het dorpje Misahuallí. Dit dorpje is een ideale plek om allerlei riviersporten te beoefenen. Als je graag lessen wilt nemen, is de Jondachi Rivier in de buurt een goede plek. Sommige lokale gidsen zijn professionele sporters geworden. Ze adviseren je graag over hoe je je techniek kunt verbeteren.

Misahuallí - Ecuador - raften Napo rivier
Misahuallí - Ecuador - raften Napo rivier

Vind Ecuadors verborgen surflocaties buiten de gebaande paden...

Als je van zeesporten houd, wil je de Ecuadoraanse kust niet missen. De zuidelijke kustprovincie Santa Elena heeft een heleboel surfstranden. Een van de meest populaire is Olón. Voor de Ecuadoranen is dit de nummer één surflocatie, terwijl toeristen vaker naar Montañita gaan. Zo’n 100m boven de steile kust vind je de verborgen Mirador de Olón. Het was al in 1980 aangelegd, maar het is nog steeds vrij onbekend. Ondanks dat het aan de Ruta del Spondylus ligt, de populaire route langs de gehele Ecuadoraanse kustlijn.

Als je vervolgens Santa Elena achter je laat, is het een idee om de provincie El Oro te bezoeken. Aan het einde van de provincie, vlak bij het eiland Jambelí Island, vind je het laatste strand van Ecuador: Playa San Gregorio. Hier zit je direct aan de grens met Peru en kun je het funky stadje Huaquillas bezoeken.

Olón - Ecuador
Olón - Een surfbestemming buiten de gebaande paden

De volgende bestemming is Manabí. Door Ecuadoranen wordt Manabí gezien als de provincie met de mooiste stranden van het land. Sommige van deze stranden worden niet zo regelmatig bezocht. Terwijl ze toch prachtig zijn. Playa El Rocío is een van dezen. Je vindt dit strand ten zuiden van Puerto Cayo. Deze maagdelijke kust afgezonderd van bewoning is een vredige plek om te kamperen. Je vindt El Rocío via het gelijknamige ecotoerisme pad.
Als je niet wilt kamperen, kun je iets noordelijker ook prachting overnachten. Bij Cantón Jama, vraag je naar de Malecón van Don Juan. Het heeft een klein natuurlijk zwembadje gebouwd van de omliggende organische rotsformaties. Dit is een perfecte plek om bij te komen na een lange actieve dag.

...en alle ander activiteiten die je aan de kust buiten de gebaande paden vindt

We gaan verder noordelijk richting Portete in Esmeraldas. Hier vindt je een van de meest mysterieuze stranden van Ecuador. De bewoners uit de omgeving noemen het Jupiter Island. De enige manier om hier te komen is 20 minuten per bootje vanaf Isla Portete. Dat is zo’n 3 uur van het populaire Mompiche strand, in het zuiden van de provincie. Honderden verwilderde en verlaten hectaren nodigen uit om het eiland te verkennen. Volgens legende is Dendé de enige bewoner van het eiland. Dit is een geest die probeert om je voor eeuwig op het eiland te houden. Als je durft, is het toegestaan om op het eiland te overnachten. Als je liever op veilig speelt, zul je op Portete ook flink genieten. Hier kun je heerlijk zwemmen, vissen en waterskiën op het grote heldere meer.

Mompiche Ecuador
Het strand van Mompiche

Beklim en bewandel de verborgen paden naar de toppen van het Andesgebergte...

Terug in de Andes, in de provincie Riobamba, wacht het rotsklimmekka op je. La Chorrera, ook wel bekent als El Acantilado de San Juan heeft meer dan honderd geschikte routes om de top vanuit de valleien te bereiken.
Hier vind je een perfect uitzicht op één van de meest verbluffende landschappen van de centrale hooglanden. Om hier te komen ga je via de Guaranda snelweg naar het Chimborazo. Als je langs de gemeenschappen van San Juan komt, laat je dan door de locals adviseren om te voorkomen dat je de ingang mist.

Ook de Cotopaxi-vulkaan is omgeven door prachitge verborgen plekken. Vooral het zelden bezochte Entrada Sur (zuidelijke ingang) is een bezoek waard. Je kunt overnachten in de Cara Sur Refugee om ’s ochtends vroeg richting Cerro Morurco te vertrekken. Dankzij de stekelige rotsformaties aan de top is het makkelijk te herkennen, maar ook moeilijk te bereiken. Er zijn niet veel mensen die deze beklimming hebben gedaan, maar jij kunt een uitzondering zijn. Als je deze uitdaging aangaat, word je beloond met een van de mooiste uitzichten van Ecuador op een hoogte van bijna 5.000m.

Cotopaxi - Ecuador
Cotopaxi heeft meerdere indrukwekkende wandel- en klimtochten tot in de sneeuw

...en daal met je mountainbike af naar de Amazone

Bij de Cotopaxi vind je ook paden die perfect ontworpen lijken te zijn voor spectaculaire afdalingen. Opweg naar het Llanganates National Park, tussen het dorpje Sacedo en het Yambo meer, kun je proberen ze te vinden. Sommige paden brengen je helemaal naar de Amazone. Als je minder ver wilt gaan, kun je de Laguna de Anteojos (brillenbeer meer) bezoeken. Een onverhard pad van 15 km, te herkennen aan de bandensporen van mountainbikes, leidt je hier naartoe.

Wandel lang de onontdekte oudheden van de Andes

Op weg terug naar Pichincha, in de omgeving van Quito vind je tal van rustige maar avontuurlijke activiteiten. De wandelpadden van Quitoloma zijn vol met overblijfselen uit de oudheid. Deze nog veelal onontdekte omgeving was lang geleden het thuis van de Kitus, de Kayambis, en de Karankis gemeenschappen. Onderweg kom je de ruïnes van deze gemeenschappen tegen. As je er stopt en goed zoekt, vind je zelfs misschien nog wel overblijfselen die geschikt zijn om in de lokale topmusea van Quito terecht te komen.

Quitoloma - Ecuador
bij wandeltochten in Quitoloma kom je oude overblijfselen tegen

Pak golfen 1.000 km de Grote Oceaan in

Als je de Galápagos Eilanden tussen december en maart bezoekt, kun je surfen aan de beste stranden van Ecuador buiten de gebaande paden. Playa Carola, Tongo Reef en La Lobería in San Cristobal zijn surfparadijzen. Deze plekken worden wel steeds populairder, maar zijn desondanks nog heel ver verwijderd van massatoerisme. Je vindt hier golven tot wel 3m hoog! Dus mis deze spots niet als je een surfliefhebber bent.

Surfing Galapagos
Surf 3 meter waves at the remote Galapagos

Geschreven door: Juan Fernando Ricaurte

Ben je opzoek naar meer informatie over reizen naar Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment