Ecuador surfing

10 Avonturen Te Doen in Ecuador

10 tips van activiteiten die je in Ecuador kunt doen als je opzoek bent naar avontuur

We hebben de 10 beste avontuurlijke activiteiten in Ecuador geselecteerd. Deze hebben we gecategoriseerd per water-, land- en lucht avontuur. Je vindt ze hier onder in willekeurige volgorde.

Kun je je een avontuurlijke reis door vier compleet verschillende regio’s tijdens één vakantie voorstellen? Ecuador kent vier verschillende klimaten. Allemaal met een eigen landschap en een breed scala aan avontuurlijke activiteiten om te doen.

De vulkanen en bergen in de Andes bereiken indrukwekkende hoogten. Wandelen en klimmen op de toppen in de eeuwige sneeuw (op de evenaar) is een behoorlijke uitdaging. Een autoritje verderop kun je genieten van de stroomversnellingen van de Napo rivier in de Amazone. Terwijl je omgeven bent door ’s werelds grootste biodiversiteit. In westelijke richting is de Pacifische kunst met een overvloed aan prachtige stranden. Een droomlocatie voor iedere surfer. Nog verder west, 1.000 km in de Grote Oceaan, vindt je de Galapagos Eilanden. Deze afgelegen natuurlijke parel is perfect voor diepzeeduiken.

Avonturen te doen te water in Ecuador

1. Diepzeeduiken en Snorkelen

De natuurlijke rijkdommen op en rondom de Galapagos eilanden zijn buitengewoon. Het was niet voor niets een inspiratie voor Charles Darwin en andere wetenschappers en ontdekkingsreizigers.

Stel je eens voor te zwemmen met zeeleguanen, zeeleeuwen, -schildpadden, dolfijnen, haaien en pinguïns. Hier kun je duiken in een onderwaterwereld die zijn origine kent in vulkanische erupties van miljoenen jaren geleden en waarvan de sporen nog altijd overduidelijk zijn. .

Iedere ervaren duiker heeft de Galapagos Eilanden op haar/zijn wensenlijst staan. Desalniettemin is er ook genoeg te beleven voor de minder ervaren duiker. Zelfs als je niet van plan bent om te gaan duiken zou je met alleen een snorkel ook nog volop van het onderwaterparadijs van de Galapagos kunnen genieten.

Duikmogelijkheden op de Galapagos Eilanden zijn vrijwel ongelimiteerd. Je kunt een toer van een halve dag nemen, een hele week op een duikcruise gaan of alles daar tussenin. Voor degenen die het aandurven: nachtduiken is een zeer bijzondere ervaring!

duiker Galapagos

2. Surfen

Ecuador is een waar surfersparadijs. We zouden er een volledig boek over kunnen schrijven. Er zijn veel mogelijkheden voor alle niveaus.

Langs de volledige Pacifische kust vindt je veel plaatsen die zich prima lenen om te surfen. Iedere plek heeft zijn eigen character. Van kleine vissersdorpjes tot grotere kuststeden. Je vindt er toeristische plekken met veel backpackers waar volop ruimte is om te stappen na het surfen. Maar er zijn ook dorpjes waar het toerisme (nog) zo beperkt is, dat veel locals graag een babbeltje maken met iedere ‘gringo’ die hun dorp bezoekt.

Sommige surfers huren een auto om langs de kust van dorp naar dorp te gaan. De ‘Ruta del Spondylus’ brengt je van noord naar zuid (of andersom) langs de volledige kustlijn van het vaste land. Als dit jou interessant lijkt, moet je zeker even ons artikel over ‘de beste stranden van Ecuador’ lezen.

Ook de Galapagos Eilanden lenen zich goed voor een bijzondere surfervaring. Op dit afgelegen paradijsje diep in de Grote Oceaan geniet je samen met zeeleeuwen en zeeleguanen van de golven. Deze wilde dieren zijn buitengewoon nieuwsgierig en totaal niet verlegen.

3. Rivier Kajakken en Raften

De rivieren die de natuur in de Amazone en het kustgebied verrijken beginnen in de toppen van het Andesgebergte. Onderweg naar beneden is het water uit de rivieren een van de belangrijkste bronnen van de diverse natuur en het vele wilde leven in Ecuador. Bovendien zorgt het voor geweldige stroomversnellingen die perfect zijn voor liefhebbers van watersport.

Baños en Tena zijn de meest bekende plekken in Ecuador om te raften en te kajakken. Er zijn rivieren voor alle niveaus. Zorg dat je alleen met een ervaren gids of docent de rivier op gaat. Zonder professionele begeleiding is het erg gevaarlijk. Met professionele begeleiding is het een fantastische ervaring.

4. Waterval canyoning

Abseilen door een waterval. Is er een beter manier om de rivieren van Ecuador te leren kennen? Doorkruis het Amazone-Andes gebied opzoek naar watervallen. Droog blijven is geen optie. Ervaar de kracht van iedere waterval. Het geeft je een gevoel van het tarten van de natuur. Dit is een avontuurlijke manier om de bijzondere natuur in Ecuador van heel dichtbij te ervaren.

canyoning-ECUADOR

Avonturen te doen te land in Ecuador

5. Abseilen

Het mooie aan abseilen in Ecuador is de prachtige natuur om je heen. Durf je Los Tayos Caves in de Amazone te overwinnen? Een landschap die ontworpen lijkt te zijn voor een Indiana Jones film. Hier kun je vanaf de ingang van grotten afdalen in een natuurlijk doolhof van druipsteen, watervallen, flora en fauna.

Over natuurlijk schoon gesproken, de Galapagos Eiland hebben ook tal van indrukwekkende abseilexpedities. Op de “Isla Isabela” bijvoorbeeld. Hier ben je omgeven door ongerepte vegetatie. Op het eiland vind je de Volcán Trillizos. Hier kun je 150m diep (meer dan de erasmusbrug) in de krater van een inactieve vulkaan afdalen.

6. Trekking en Wandelen

Wandelen lijkt misschien niet zo adrenaline verhogend, maar het prachtige Andesgebergte, met zijn indrukwekkende vulkanen, is zeker een bezoek waard. Hier wandelen zal een onvergetelijke ervaring zijn.

De beroemde kraters van Quilotoa en Pululahua (Pinchincha provincie) bieden tal van prachtige wandeltochten. Er zijn meerdere paden bij deze vulkanen die je naar de krater brengen. .

Een andere bijzondere wandeltocht brengt je over de Qhapaq ñan (“grote weg” in de Quincha taal). Dit pad was oorspronkelijk aangelegd om het Incarijk van Ecuador naar Chili te verbinden. Onderweg kom je de ruïnes van Ingaprica tegen. .

Voor wandelaars is het nationaal park Llanganates ook een ‘must see’. Volgens legende heeft de laatste Inca keizer Atahualpa zijn schat hier verborgen om te voorkomen dat de Spaanse ‘conquistadores’ het zouden vinden.

7. Paardrijden

Ga paardrijden in Ecuadoraanse stijl! Je draagt een poncho gemaakt van Alpaca- of schapenwol, een sombrero en “zamorras” (beenbeschermers). Zo ben je een echte “chagras” (Ecuadoraanse cowboy).

Twee keer per jaar vindt er een chagra rodeo plaats. Hier beleef je een “western-stijl show” waarbij de meest ervaren chagras hun vee drijven. Je kunt de chagras ook vergezellen op hun tochten rond de Cotopaxi en de Rumiñahui vulkanen.

In het Andesgebergte zijn tal van “haciendas” (Ecuadoraanse ranches). Deze zijn erg geschikt om de hooglanden van de Andes te paard te ontdekken. Met of zonder paardrijervaring kun je het Ecuadoraanse cowboy leven ervaren: De warme Ecuadoraanse zon, een verkoelend briesje vanuit de bergen en kilomters uitgesprekte wuivende graslanden. Het gevoel van absolute vrijheid.

mannen genieten van het uitzicht in de Andes

Avonturen in Ecuador te doen in de Lucht

8. Ziplining/kabelbaan

Op de grens van de Andes en de Amazone vind je het dorpje Baños. Het samenkomen van deze twee regio’s zorgt voor een buitengewone omgeving. Deze wordt gekarakteriseerd door het semi-tropische weer met een mix van bergen- en jungle flora en fauna.

In Baños vind je complete zipline-toeren door ravijnen, langs watervallen, over extreme bruggen en schommels op enorme hoogtes. Om de uitdaging te verhogen kun je in verschillende posities van de kabelbaan gaan. Probeer de ‘super man style’, met je buik naar beneden. Of de meest extreme: ‘bat style’, deze is ondersteboven. Als je wilt, kun je zelfs met z’n tweeën tegelijkertijd gaan.

Mindo heeft een net zo bijzonder landschap. Het bevindt zich op de route van Quito naar de Pacifische kust. Het is officieel nog in de Andes, maar het is al een stuk lager. Hierdoor heeft het een lekker warm klimaat in een nevelwoud. Je kunt door het semi-tropische woud van het ene naar het ander zipline station wandelen. Tijdens je tocht stuit je op zowel dichte mist als helder blauwe luchten.

9. Bungee Jumping

De San Fransisco brug is een bekende bungeejump-hotspot. Menigten komen bijeen om te aanschouwen hoe sommigen dapper genoeg zijn om hun hoogtevrees te overwinnen en in dit avontuur te springen. De rivier beneden in de vallei wacht geduldig op degenen die het aandurven om met een klein stapje toch heel dichterbij te komen.

Doe dit voor je veiligheid uiteraard alleen met gekwalificeerde aanbieders. En houd je camera onderweg naar beneden stevig vast. Deze ervaring ga je nooit meer vergeten!

10. Paragliden

Nu gaan we weer in westelijke richting naar de Pacifische kust voor nog een avontuur hoog in de Ecuadoraanse lucht. Kustdorpjes zoals Canoa, Montañita en Puerto López hebben ideaal weer om te paragliden en zijn omgeven door fotogenieke landschappen.

Deze locaties zijn zowel geschikt voor beginners als ervaren paragliders. Dankzij de geschikte wind kun je extra lang in de lucht blijven. Paragliden aan de Pacifische kust is een bijzondere ervaring, omdat je op deze manier goed kunt genieten van de grote diversiteit aan landschappen.

Het kustbriesje brengt de golven geleidelijk naar het strand. Des ter verder weg lijken ze meer en meer op zachte watjes. Een aantal boten zijn onderweg naar de kust, terwijl de vissers aanboord bezig zijn de netten met de vangst van de dag binnen te halen. Ondertussen proberen een stel brutale meeuwen wat van de vangst mee te pikken zodra de netten uit het water gehijsd worden. En jij zit rustig van bovenaf van het gehele spektakel te genieten.

Paraglider aan de kust

Geschreven door Ana Cris Espinosa

Ben je opzoek naar meer informatie over reizen naar Ecuador?

Op ‘wat te doen in Ecuador’ vind je een eenvoudig en inspirerend overzicht van wat er allemaal in Ecuador te doen is.

In de blog vind je ervaringen van reizigers, artikelen over wat de beste plekken om te bezoeken zijn en er zijn meerdere artikelen met praktische tips.

Op reisdiensten lees je hoe South-Trips je kan helpen bij je reis. Denk aan iets eenvoudigs als een vliegveld-shuttle, aan de organisatie van een gedeelte van je reis of aan de complete dag-tot-dag planning en organisatie van je gehele vakantie. Wat je ook zoekt, iedere keer dat we reizigers met hun reis helpen is het volledig gepersonaliseerd.

Als je vragen hebt over Ecuador, reizen naar Ecuador of iets dat je (wel of niet) op onze website hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

No Comments

Post A Comment